Ove godine tri u kilo i tri u metar

16. Sabor paprikara u Rutevcu održan je minule subote, a kao i ranijih godina, i ovog puta nije izostalo takmičenje proizvođača ovog povrća.

Nakon što su stručnjaci prethodnog dana obišli prijavljene parcele, kojih je ovom prilikom bilo svega pet, po dve u Vukašinovcu, Praskovču, a jedna u Tešici, doneli su odluku da za najbolji zasad paprike proglase parcelu Zorana Marinkovića iz Vukašinovca. U ataru ovog sela nalazi se i drugoplasirani zasad, a on je u vlasništvu Slavoljuba Miloševića.

Kada je reč o najboljem zasadu paprike, on se prostire na površini od 50 ari, a kako navodi Zoranov sin Stefan Marinković, ove godine je najzastupljenija kurtovka, zatim crveni dlan, bela duga, varadinka, somborka i paradajskinja. Da nije lako imati najbolji zasad i to na pola hektara potvrdio nam je Stefan.

Treba dosta vremena i truda da se uloži, a najbitnije je izabrati dobre preparate kojima se tretira paprika – kaže Stefan i dodaje da iako je u njihovom zasadu kvalitet paprike odličan, sa ovakvom cenom ne može da se živi samo od proizvodnje ovog povrća.

U subotu, završnog dana manifestacije, kao što tradicija nalaže, upriličeno je i merenje najteže i najduže paprike.

Treću godinu zaredom priznanje za uzgojenu najtežu papriku odlazi Ljubodragu Pešiću u Ražanjsko selo Praskovče. On je ove godine na vagu stavio plod paprike težak čak 345 grama, za 10 grama teži od prošlogodišnjeg, a 45 od onog merenog 2016. kada je takođe odneo prvo mesto. Ove godine drugi plod po težini bio je svega 5 grama lakši od prvoplasiranog i on je ubran u pobedničkoj bašti Zorana Marinkovića u Vukašinovcu.

Kada je reč o merenju najduže paprike, dilema nije bilo. Metar je pokazao 31 podeok prilikom merenja paprike sorte venčara. I ova nagrada, za najdužu ide u ruke Ljubodragu Pešiću, istom onom koji je ove godine uzgajio najtežu papriku.

– Poslednjih šest godina sa ovog sabora vraćam se kući sa barem jednom od nagrada i tu nema tajni. Samo rad, rad pobeđuje sve. Treba redovno da se prska, da se kopa, plevi, navodnjava i rezultati neće izostati – tvrdi Ljubodrag i smatra da je prošle godine kvalitet paprike bio bolji, jer ova kišna godina nije išla na ruku ovom povrću.

Pored ovih takmičenja, organizatori su pripremili nagrade i za pobednika u spremanju paprikaša. Ovog puta krčkala su se tri kotlića kulturno-umetničkog društva „Rutevac”. Po oceni žirija najukusniji paprikaš skuvala je ekipa koju su činili Vasić Jovan i Boškovići, Stefan i Ivan.

 

Prigodne nagrade pobednicima u svim kategorijama takmičenja uručene su neposredno pre početka zabavnog programa. Svi posetioci ove manifestacije mogli su da tokom programa vide spletove kulturno-umetničkih društava iz Smilovca, Vukašinovca, Aleksinačkog Rudnika i domaćina.

Čast da svojim koncertom zatvori ovogodišnji „Sabor paprikara Rutevac 2018” imala je estradna umetnica Vera Matović, koja je prisutne zabavljala pesmom nešto više od sat vremena.

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 4 =