Ove godine tri u kilo i tri u metar

16. Sabor paprikara u Rutevcu održan je minule subote, a kao i ranijih godina, i ovog puta nije izostalo takmičenje proizvođača ovog povrća.

Nakon što su stručnjaci prethodnog dana obišli prijavljene parcele, kojih je ovom prilikom bilo svega pet, po dve u Vukašinovcu, Praskovču, a jedna u Tešici, doneli su odluku da za najbolji zasad paprike proglase parcelu Zorana Marinkovića iz Vukašinovca. U ataru ovog sela nalazi se i drugoplasirani zasad, a on je u vlasništvu Slavoljuba Miloševića.

Kada je reč o najboljem zasadu paprike, on se prostire na površini od 50 ari, a kako navodi Zoranov sin Stefan Marinković, ove godine je najzastupljenija kurtovka, zatim crveni dlan, bela duga, varadinka, somborka i paradajskinja. Da nije lako imati najbolji zasad i to na pola hektara potvrdio nam je Stefan.

Treba dosta vremena i truda da se uloži, a najbitnije je izabrati dobre preparate kojima se tretira paprika – kaže Stefan i dodaje da iako je u njihovom zasadu kvalitet paprike odličan, sa ovakvom cenom ne može da se živi samo od proizvodnje ovog povrća.

U subotu, završnog dana manifestacije, kao što tradicija nalaže, upriličeno je i merenje najteže i najduže paprike.

Treću godinu zaredom priznanje za uzgojenu najtežu papriku odlazi Ljubodragu Pešiću u Ražanjsko selo Praskovče. On je ove godine na vagu stavio plod paprike težak čak 345 grama, za 10 grama teži od prošlogodišnjeg, a 45 od onog merenog 2016. kada je takođe odneo prvo mesto. Ove godine drugi plod po težini bio je svega 5 grama lakši od prvoplasiranog i on je ubran u pobedničkoj bašti Zorana Marinkovića u Vukašinovcu.

Kada je reč o merenju najduže paprike, dilema nije bilo. Metar je pokazao 31 podeok prilikom merenja paprike sorte venčara. I ova nagrada, za najdužu ide u ruke Ljubodragu Pešiću, istom onom koji je ove godine uzgajio najtežu papriku.

– Poslednjih šest godina sa ovog sabora vraćam se kući sa barem jednom od nagrada i tu nema tajni. Samo rad, rad pobeđuje sve. Treba redovno da se prska, da se kopa, plevi, navodnjava i rezultati neće izostati – tvrdi Ljubodrag i smatra da je prošle godine kvalitet paprike bio bolji, jer ova kišna godina nije išla na ruku ovom povrću.

Pored ovih takmičenja, organizatori su pripremili nagrade i za pobednika u spremanju paprikaša. Ovog puta krčkala su se tri kotlića kulturno-umetničkog društva „Rutevac”. Po oceni žirija najukusniji paprikaš skuvala je ekipa koju su činili Vasić Jovan i Boškovići, Stefan i Ivan.

 

Prigodne nagrade pobednicima u svim kategorijama takmičenja uručene su neposredno pre početka zabavnog programa. Svi posetioci ove manifestacije mogli su da tokom programa vide spletove kulturno-umetničkih društava iz Smilovca, Vukašinovca, Aleksinačkog Rudnika i domaćina.

Čast da svojim koncertom zatvori ovogodišnji „Sabor paprikara Rutevac 2018” imala je estradna umetnica Vera Matović, koja je prisutne zabavljala pesmom nešto više od sat vremena.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + 10 =