Нушићева „Кирија” у алексиначкој верзији

Како се за мање од сат времена може бити у Сплиту, Италији, Швајцарској и у магловитом Лондону? Може, али само у машти којом се велики Нушић размахнуо у комаду „Кирија” о породици суоченој са немаштином, која једино кроз уобразиљу може да побегне од стварности и да се осећа боље и срећније. Ову једночинку синоћ су претпремијерно извели искусни алексиначки глумци и млади полазници Студија глуме Центра за културу и уметност.

Драматизацију овог комада урадио је Дука Јовановић коме је Нушић био омиљени аутор и неисцрпна инспирација, а Алексинчаники Биљани Николић, глумици Крушевачког позоришта редитељски првенац. Biljana Nikolić

‒ Идеја се родила на радионицама које сам држала полазницима Студија глуме. Они су иза себе већ имали представу ‘Чудне љубави’, па је Милош Паовић, желећи да одржи континуитет, предложио да се уради једна представа у којој би играли и полазници глуме и искусни глумци. Дукина драматизација ‘Кирије’ нам се учинила најпогоднијом за један такав спој. Како је овај комад кратак, траје двадесетак минута, још мало смо адаптирали ову једночинку, додали смо неке делове из ‘Наше деце’, из ‘Аутобиографије’, неке реченице из ‘Хајдука’, увели смо Нушића као лик, увели смо и лик који је тумачио Срђан Стојадиновић и добили смо једну чисту, јасну и умивену представу каква и треба да буде и ја сам задовољна – рекла нам је Биљана Николић.

Иако, како сама истиче, без редитељског искуства, Биљана је направила добар баланс па је поставка „Кирије” представа и за нешто старију децу и њихове родитеље.

Kirija Kirija

 

 

 

 

 

 

Најупорнији и најмарљивији полазници Студија глуме, Миља Маринковић, Алекса Паовић, Калина Јовчић, Војин Цветићанин и Милош Здравковић своје стечене вештине на радионицама поделили су са искуснијим колегама Милошем Паовићем, Виобраном Голубовићем, Зорицом Стевановић и Срђаном Стојадиновићем Лебијем који се трансформисао у више ликова.

Kirija

 

 

 

 

 

 

Представа је од самог почетка у „петој брзини” без имало празног хода и држи пажњу гледалаца до краја. Сасвим довољно да „Кирија” не остане само представа за једнократну, локалну употребу, већ „производ” којим ће се Студио глуме представљати на фестивалима и на сценама других градова.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − seven =