Нове активности на заштити “деце улице”

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је још 2014. године издало налог свим Центрима за социјални рад у Републици Србији који је имао за циљ интензивирање активности система социјалне заштите у реаговању на појаву „Деце улице“, односно насиља и злоупотребе деце која живе и раде на улици и баве се просјачењем, прањем ветробранских стакала, скупљањем секундарних сировина из контејнера за одношење одпада, продајом цвећа у касним ноћним сатима и слично.

У овом периоду поново је издат налог центрима за социјални рад да, у року од 15 дана од дана добијања налога, организују састанак са полицијским управама у локалној самоуправи и упознају их са садржајем захтева.

Како сазнајемо у алексиначком Центру за социјални рад, након добијања дописа министарства, организован је састанак са представницима Полицијске станице Алекснац, а њему су присуствовали запослени у Служби за заштиту деце и младих, супервизори и правници запослени у центру.

Такође, са овим активностима упознати су и представници ромских насеља која се налазе на територији наше општине и појашњено им је која су овлашћења и начини поступања полиције и Центра за социјални рад у случајевима насиља над децом и њихове злоупотребе, као и каква је кривично-правна одговорност родитеља у откривеним случајевима, напомиње директорка Центра за социјални рад у Алексинцу Јасна Николић.

– Били смо и на терену и обишли смо ромско насеље у селу Прћиловица, одакле је центар у ранијем периоду имао у евиденцији наведене случајеве. Обавили смо разговор са становницима тог насеља и упознали их са начинима поступања и последицама које се односе на родитеље, старатеље и лица код којих се затекну ‘деца улице’ у том моменту – објашњава Николићева.

Она је додала да су представници ПС Алексинац у више наврата обишли баште кафића у главној улици, плато око градске фонтане и друга места на којима су се раније скупљала деца просјаци. О свим овим активностима биће обавештен и Мобилни тим за социјалну инклузију Рома, као и сами грађани кроз редован рад Центра за социјални рад, али и преко трибина, пропагандног материјала, медија.

Акција „Деца улице“ спроводи се са циљем целовите и континуиране сарадње на откривању случајева насиља над децом, злостављања и злоупотребе деце која живе и раде на улици. У сваком откривеном случају дете ће бити одузето од родитеља или старатеља, а против њих ће бити спроведен поступак лишавања родитељског права.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 11 =