skupstina

На почетку седнице расправа о поплавама у туријској регији

Почетак данашњег заседања општинског парламента, које је у току, обележила је расправа власти и опозиције у вези са недавним поплавама чије су последице још видљиве и у јавној и у приватној својини. Опозиција је овом приликом оптужила актуелну власт да није адекватно реаговала након поплава, преносећи и незадовољство појединих грађана из поплављених подручја. Насупрот томе, власт је истицала да се реаговало на време и да није било већих пропуста.

Бобан Ранђеловић, одборник из редова ДС-а, рекао је да треба предузети хитне мере сузбијања заразних болести како би се, након поплава и изливања септичких јама, спречила појава епидемије.

–Треба научити из свега овога шта урадити да се оваква непогода не понови. Шта ћемо сада са септичким јамама које су се излиле. Добар део садржаја из тих септичких јама је сада по двориштима људи. Да ли ће сада Савет за здравство да реагује. Кад буде сунца биће хаоса по тим селима – рекао је Ранђеловић, додајући да је организација надлежних до сада била веома лоша, фактички као да је није ни било.

Председник општине Ненад Станковић, истакао је да су све одлуке доношене благовремено, а да је између осталог донет и закључак да се предузеће „Водовод и канализација обавезује да организује дезинфекцију очишћених просторија и дворишта.

‒ Водовод је у комуникацији са Институтом за јавно здравље у Нишу, да ова установа обави те послове дезинфекције, дезинсекције, дератизације и осталог, али они имају одређене услове, траже најпре да се подручје oсуши да би могло да се дејствује хемијом ‒ објаснио је Станковић и додао да власт и опозиција треба заједнички да долазе до решења у оваквим ситуацијама, као што је то било 1999. када је он био на челу опозиције у Алексинцу.

Да међу мештанима појединих угрожених села има и оних који одбијају помоћ, рекао је за скупштинском говорницом Радослав Илић из Лоћике, одборник СНС-а.

‒Онима који сами не желе помоћ, не може да се помогне. Треба наћи решење, а не разлоге за критику. Појединци су обилазили села само да ‘потпале’ народ. Са тим људима сам свакодневно и тог јутра сам био међу првима, иако сам био лично погођен – рекао је Илић.

Одборник Иван Димић из ДСС-а, највише, како је рекао, замера селективност у пружању помоћи, недовољну ангажованост, додајући да систем пружања помоћи треба да буде деполитизован.

Објективно гледано увек има проблема и незадовољства, поготово оштећених грађана јер њима ниједна помоћ неће бити адекватна и довољно добра. Има и реалних људи који разумеју колико им се може помоћи, али и оних који одбијају помоћ. Основна замерка грађана је да се ради по политичкој подобности, када је реч о чишћењу дворишта – рекао је Димић додајући да Штаб за ванредне ситуације у оваквим случајевима треба да буде у сталном заседању.

Међу одборницима је још било оних који су критиковали „нереаговање” Савета за здравље општине Алексинац, а након ове расправе која је трајала око два сата, заседање је настављено разматрањем планираног дневног реда.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =