Dani Gordane Brajović

Најбоља Веснина „Измислица”

Од 26 књига пристиглих на конкурс „Књижевних сусрета Гордана Брајовић”, жири је једногласно за најбољу књигу за децу и младе у 2017. години прогласио роман „Измислица” Весне Ћоровић Бутрић. Трочлани жири (професор др Зоран Опачић, Владимир Андрић и Бошко Ломовић) је оцењивао и поетске и прозне радове ученика основних и средњих школа.

izmislica У конкуренцији ученика од првог до четвртог разреда основних школа, најбољу песму је написала Анка Младеновић, ученица четвтртог разреда ОШ „Вожд Карађорђе” из Алексинца, док је Милана Петровић, ученица другог разреда, такође из ове школе, добила другу награду. Доминација „Вожда” у овој категорији, потврђена је и похвалом која је припала Лаури Пејковић, ученици другог разреда. Похвала одлази и у руке Мартине Јовић, ученице четвртог разреда ОШ „Стојан Живковић Столе” из Трњана. Што се прозних радова тиче, прва награда је додељена Вуку Јовановићу из Пожеге, а међу добитницима похвале је и Петар Јанкетић, ученик четвртог разреда ОШ „Вожд Карађорђе”.

Мађу старијим основцима, прву награду за поезију добио Мухамед Дураковић из Прве основне школе Живинице (БиХ). Успех су остварили и ученици ОШ „Јован Јовановић Змај” са Алексиначког Рудника. Вук Миленковић, ученик шестог разреда добио је трећу награду, а Јовани Тасев, ученици осмог разреда припала је похвала.

Лазар Саплаковић, ученик петог разреда ОШ „Љупче Николић” из Алексинца освојио је прву награду за прозу, а његов вршњак Вељко Петровић добитник је похвале.

Прву награду у категорији песника средњошколаца добила је Милица Радовановић из Невесиња у Републици Српској, а у области прозе, Пола Спасојевић из Уметничке школе у Нишу. За своје песме похвале су добиле и Јана Живковић и Јована Живковић, ученице Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”.

Посебну похвалу жири и организатор додели су Допунској школи на српском језику у Немачкој, за уложен труд и неговање српског језика и израза ван српског говорног подручја.
„Књижевни сусрети Гордана Брајовић”, 21. по реду, биће одржани у Алексинцу од 23. до 27. априла.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 6 =