Наука лака за сваког ђака

У склопу обележавања Дечје недеље данас је у Основној школи „Вук Караџић“ у Житковцу одржан научни фестивал под називом „Наука лака за сваког ђака“. Идеју да преко оваквог фестивала прикажу како наука није баук и да може бити разумљива и пријемчива свакомеуспешно су реализовали ученици и предметни наставници ове школе. Ђаци из Житковца, као и бројни гости, били су у прилици да на једном месту виде хемијске експерименте, занимљиву физику, креативне математичаре, интерактивне апликације, роботе у служби знања, као и да се на “језичким штандовима” упознају са енглеском и руском традицијом и српским средњовековним језиком.

Један од експеримената из физике

Поздрављајући присутне, директор ОШ “Вук Караџић” Зоран Ивановић је изразио наду да ће овај фестивал житковачких основаца постати традиционалан.

 – Физика није баук. То је једна лепа, природна наука која се проучава од давнина и многи је с правом називају краљицом наука – рекао нам је наставник физике Славиша Марковић, који је са својим ученицима припремио два експеримента.

Млади информатичари су са својим наставником представили неке од најсавременијих робота

На штанду информатике, која је од ове године постала обавезан предмет за ученике петог разреда, наставник Милан Динић и његови ђаци су показали како се роботима може управљати путем мобилне апликације.

– Реч је о eмбот (mBot) роботима које је наша школа преко пројекта добила од министарства – објашњава презентацију Динић и наводи да ће Скреч (Scratch) програм  ученици детаљније обрађивати у другом полугодишту.

Штанд посвећен српском средњовековном,
енглеском
и руском језику

Фестивал „Наука лака за сваког ђака“ организован је и финансиран у оквиру пројекта „Заједно ка средњој школи“.

Своје умеће показали су и млади хемичари…
географи,
као и математичари

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two − 2 =