oranje

Након јесењег орања бољи приноси

Благовремена и квалитетна пролећна сетва зависи у првом реду од основне обраде, односно од дубоког орања. Зато је потребно да се у току јесени и зиме приступи што раније овој агротехничкој мери, савет је стручњака Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш. Орање се, по могућству, обавља одмах након завршетка јесење бербе. Међутим, велика већина наших пољопривредника не успева да то оствари на време, што не значи да треба чекати пролеће. Сваки дан или период лепог времена треба искористити. Препоручује се чак и орање по снегу, уколико је снежни покривач мали, неколико сантиметара и ако земљиште није смрзло дубље од пет до шест центиметар. Дубина орања треба да буде 25 цм.

Предности зимског орања огледају се у стварању боље структуре земљишта услед дејства мразева. У земљишту се акумулира већа количина земљишне влаге јер у овом периоду имамо највише падавина. Следећа предност је боља минерализација жетвених остатака што утиче на боље биолошке особине земљишта. Приликом орања на површину се избацују коренови коровских биљака који ће услед ниских температуре измрзнути и на тај начин смањујемо закоровљеност. Када се на време обави ова агротехничка мера стварају се услови да се у пролеће предсетвена припрема земљишта обави лакше, раније и квалитетније, а сетва спроведе у оптималном року. Све ове предности које су наведене у корист јесењег дубоког орања на крају резултирају повећањем приноса пролећних култура за 20 до 30 %.

Да би одредили оптимално време за орање треба приступити следећем: Узећемо мало земље у руку и покушати да направимо грудву. Ако се формира слепљена грудва знак је да је земљиште сувише влажно, супротно, ако се не може формирати грудва онда је земљиште пресуво. Уколико се формирана грудва испусти из руке са висине од једног метра и приликом удара о тло распадне то је знак да се земљиште налази у стању физичке зрелости за обраду.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 8 =