Морава опада, вода остала на њивама

И док се водостај реке Јужне Мораве узводно од Алексинца полако смирује, ипак ће још неколико дана обрадиве површине остати под водом. Према речима нашег читаоца Горана Петковића, у атару Тешице, према Трнави, поплављено је 250 хектара земљишта и, како каже, он не памти такво изливање реке на обрадивим површинама. Пољопривредно земљиште страдало је и низводно код Алексиначког Рудника, као и на површинама у околини Доњег Адровца.

За сада нема процене колике су штете на земљишту и пољопривредним културама, као ни информација да ли ће бити формирана одређена комисија која ће обавити увиђај након што се вода потпуо повуче. Према незваничним информацијама, један број грађана је на општинској писарници пријавио штете изазване поплавама.

poplava

Да се са појединих подручја вода неће брзо повући показује и водостај Јужне Мораве код ражањског села Мојсиња, где се налази уско грло, који је достигао висину од 613цм, што је далеко изнад границе ванредне одбране од полава (преко два метра). На овој мерној станици данас и током протеклих неколико дана забележен је константни раст водостаја.

Новица Драгићевић из Општинске управе потврдио је успешну заштиту, коју је селима од Трњана до Витковца пружио новоизграђени бедем, о чему смо јуче извештавали. После низа година ово подручје није плављено.
Путни правац према Крушевцу и даље је затворен за саобраћај, а званично то важи и за пут Тешица-Трнава према Нишу. Како нам јављају наши читаоци, ипак, на деоници између Тешице и Трнаве, иако важи забрана, саобраћај се одвија уз ризик возача и на сопствену одговорност. Зато је савет да се, због безбедности, користе алтернативни путни правци.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =