pljacka

Moderan kafić iz prošlog veka

Malo je lokala u Aleksincu koji mogu da se diče višedecenijskim trajanjem, da se pohvale da su postali nezaobilazni deo života ovog malog grada. Da nabroje desetine ili stotinu poznatih ličnosti koje su boraveći u ovoj sredini posetile baš njihov lokal pored mnoštva drugih. Međutim, kada se za mesto zakazivanja sastanaka umesto javne institucije navede ime lokala od preko puta, e onda znate da ste uspeli. Da ste ostavili neizbrisiv trag u jednoj sredini.

Da vihor Drugog svetskog rata može da iznedri lokal koji još uvek radi, prosto je neverica. Smutna vremena početkom aprilskog rata naterala su kapetana I klase Mihajla Živkovića da sa suprugom Marijom, babicom iz Đevđelije, krene u svoj zavičaj Smederevsku Palanku. Na putu prema Palanci, put ih je naneo u Aleksinac gde uz nagovor prijatelja, poslastičara Radeta Dinića, ostaju. Iste godine, na Vidovdan 1941. počinje sa radom poslastičarska radnja Mihajla Živkovića pod nazivom „Srbija“. To ime radnja nosi nešto više od godinu dana, a rođenjem Aleksandra, sina Mihajla i Marije, radnja dobija sadašnji naziv „Saša“, koji sa ponosom nosi već osmu deceniju. Posleratna vremena nisu bila baš mirna za vlasnike ovog lokala, pa su jedno vreme sreću tražili na hrvatskom primorju, ali su se sredinom šezdesetih ponovo vratili u grad na Moravici gde su i napravili svoje prve preduzetničke korake.

Poslednjih 45 godina, od 1972. radnju vodi Aleksandar Živković u čaršiji poznatiji kao Aca Pljačka, a zanimljiva je i anegdota kako je Aleksandar dobio ovaj nadimak.

Celu reportažu koju je napisao Milan Vlajić možete da pročitate u novom broju „Al novina“.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + 16 =