Baroni di Makaroni

„Makaroni” nasmejali mališane

Kako izgleda udaja baronese Makaroni i kome će reći ‘da’, siru ili majonezu kao proscima, videla je sinoć publika u sali Doma kulture. Tekst predstave i songove napisala je Danica Nikolić kojoj je polazna osnova bila poema „Baroni di Makaroni i knez de Majonez” Dušana Đurišića. Rediteljski posao bio je poveren Olji Đorđević, a scenski pokret sa glumcima Ivici Klemencu. Ovoj veseloj i razigranoj predstavi, predivnih kostima i dizajniranih lutaka, doprinosi i odlična muzika kompozitorke Irene Popović. U ovom komadu koji je pisan u stihu, ljubav pobeđuje nepremostivo i različito, što je, po rečima autorke teksta, reper koji bi deca trebalo da usvoje još u detinjstvu.

Po završetku predstave, moderator Branko Popović je istakao da su nam glumci iz „Pinokia” prikazali jednu lepu kombinaciju klasičnog pozorišta sa glumcima i lepog lutkarskog pozorišta ginjola.

‒ Mnogi od tih likova su potekli iz komedije ‘Del arte’ koji su preuzimani, pa su naravno kasnije došli i do nas. S druge strane ova predstava nam je u goste dovela i sjajnog kompozitora Irenu Popović, koja je trenutno jedna od naših vodećih kompozitora u pozorištu inače i Ivicu Klemenca koga svi vrlo dobro znamo kao dobrog glumca, kao vrsnog profesora i profesora za scenski pokret – rekao je Popović.

Zorana Milošaković Tasić

Za glumicu treće festivalske večeri, stručni žiri je izabrao Zoranu Milošaković-Tasić, koja je bila zadužena i za izradu lutaka.

‒ Svi koji govore da je uopšte bavljenje teatrom i scenskim izrazom lak posao, greše. Ovo je jedan mozaički rad i svi mi koji učestvujemo u razvoju predstave smo sitni kamenčići, koji svojom energijom, tolerancijom prave sklop jednog dela koji ste imali prilike da vidite, a na repertoaru imamo još oko 24 predstave koje na taj način stvaramo. Međutim, kod Olje (rediteljke, prim. aut) jako cenim što zna da epizodnu ulogu dovede do savršenstva. Meni su ‘epizode’ dragulji predstave – kaže Milošakovićeva.

Željka Mandić

Upravo jednu tako dobru epizodu odigrala je Željka Mandić, pa da je žiri kojim slučajem njoj dodelio ulogu glumca večeri, takođe ne bi pogrešio. Iako epizodna, njena uloga je bila veoma upečatljiva, a lik koji ona igra, deca su odmah prepoznala jer unosi, sreću veselje i optimizam u ceo komad.

‒ Meni je lik na samom početku bio određen. Grof di pesto se često smeje, u njemu nema trunke gneva, znači on sam po sebi mora da bude optimista i šta god da se desi on to gleda sa te strane. Za mene je bio pravi izazov da pronađem način na koji ću to da iznesem. Olja mi je dala mogućnost da se smejem kad god hoću, što je interesantno jer šta god da se desi na sceni bilo smešno ili ne ja mogu da se smejem – objašnjava kroz smeh Željka.

Četvrto festivalsko veče u Dom kulture dovodi Pozorište za decu Kragujevac sa predstavom „Crvenkapa i zbunjeni vuk” koji je po tekstu Radeta Pavelkića režirao Milić Jovanović. Početak predstave je u 19 sati.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten + twelve =