Луталице поново „ујеле” буџет

Чланови Општинског већа општине Алексинац су на данашњој седници, како би избегли додатне судске трошкове, још једном подржали вансудска поравнања са оштећеним грађанима због уједа паса луталица. Њих петнаесторо из Алексиначког Рудника, Алексинца, Тешице, Глоговице, Вакупа, Бобовишта, Моравца и Краљева поднело је захтеве за одштету. Одштетни захтеви се крећу појединачно од 23-43 хиљаде динара. Највише, седморо оштећених, у мирном решавању спора добило је по 33.000, док је суму од 23.000 добило пет особа, једна је добила 30.000, а двоје њих по 43.000 динара.

За решавање ових 15 захтева из буџета ће бити издвојено 462 хиљаде динара. Очито да пси луталице, осим што уједају грађане у многим насељима наше општине, „грицкају” и општинску касу. Да ли се овим „друмским напасницима” може стати на пут и избећи плаћање из буџета не знамо, као што не знамо ни да ли некоме одговара ситуација у којој се сви проблеми решавају преко буџета. Оно што је евидентно, значајна средства из општинске касе, што је и законска обавеза, издвајају се за решавање проблема напуштених животиња, али резултати очито нису на потребном нивоу. Зли језици кажу да је за појединце ујед паса и социјална категорија па, наводно, чак и изазивају животињу да насрне на њих.

Наравно, то су само екстремни случајеви (ако их има), али евидентно је да поред строгих законских решења ретко или скоро нико није одговарао за напуштање свог љубимца, односно остављање истог на улици. Јавна је тајна да се чак и организовано довозе животиње и пуштају тамо где има хране, на улици, око продавница, школа и слично. Сви на ту појаву затварамо очи јер паре које се троше из буџета на овај или онај начин сматрамо да нису наше, а када нешто није наше баш нас брига. Чување паса по некима је и добар бизнис.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =