Aleksandra Pavlović, Lica

„Лица” личности и ликова

Након промоција на овогодишњем Сајму књига и у Студентском културном центру у Крагујевцу, збирка прозе „Лица” Александре Павловић представљена је синоћ у Алексинцу. После две збирке поезије „Ишчекивања” (2001) и „Представа ума” (2011), ова књига кратких прича представља Александрино истраживање једне нове области у књижевности. Први део „Лица” посветила је Личностима које су своју уметност градиле на искуству прожимања колективног и личног, а међу њима су између осталих, Едгар Алан По, Лорка, Мајаковски, али и домаћи ствараоци попут Васка Попе, Црњанског, Ђуре Јакшића, Исидоре Секулић. У другом делу, посвећеном Ликовима, Александра прати књижевне ликове: Ану Карењину, Раскољникова, Офелију, Ивана Галеба, Вука Исаковича…

Ово је комуникација са уметношћу, у овом случају са литературом. Ауторка комуницира са читаоцима, али и са писцима које је читала. И ту комуникацију, Александра је одрадила на једном врло завидном нивоу, на нивоу који је њој самој, као ауторки, поставио стандарде којих ће у будућности морати да се држи ‒ рекао је уредник у крагујевачком СКЦ, Ненад Глишић.
Рецензент књиге, др Владимир Перић истиче да је специфичност овог рукописа и његова применљивост у настави српског језик и књижевности у основној и средњој школи, тако што би задатак ученицима био да кроз читање ових лирско-прозних фрагмената препознају дело, лик или ситуацију.

Aleksandra Pavlović, Lica
Сама ауторка је рекла да су полазна основа за ову књигу, која представља њену визију књижевности, били литература која се годинама таложила у ишчитавању различитих књижевних дела, али и рад са ученицима.

„Лица” је објавио крагујевачки СКЦ у едицији „Нови корен”, а дизјан корица и илустрације урадила је Лидија Бујић, академски вајар.
Ово веома добро посећено и осмишљено књижевно вече, музиком су обојили ученици ОМШ „Владимир Ђорђевић”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − thirteen =