Legat Bratislava Krstića

Легат Братислава Крстића

Из свог богатог опуса, Братислав Крстић је издвојио 15 слика и дао их на чување и употребу Завичајном музеју, желећи да се на тај начин одужи свом родном граду који му је пружио могућност да у њему ствара и излаже. Тај легат, од четвртка 28. септембра, доступан је љубитељима сликарства у Арт галерији Центра за културу и уметност.

Осам уља на платну, шест на картону и једно уље на дасци настали су у претходне три деценије. Довољно дуг период у коме су слике настале и поред различитих утицаја, није битно променио Крстићево опредељење и идеју да оне припадају постимпресионизму и касном експресионизму.
На отварању изложбе, директор Завичајног музеја, Александар Никезић се захвалио аутору на поклоњеном легату који ће обогатити иначе вредну збирку музеја у којој се већ налазе дела многих сликара, међу којима су и Алексинчани, Душан Мишковић и Владимир Јанковић.

Bratislav Krstić i Pavle Nasković
Братислав Крстић са колегом Павлом Насковићем

Иако сликарство није његово професионално опредељење, Крстић је сликарству дао целог себе. До фазе у којој је дефинисао своје сликарство, он је стварао под различитим утицајима, спајао је стилове, епохе, различите технике и експериментисао у циљу проналажења свог правог израза. Марљиво је учио од најбољих, тежећи најбољем – рекао је на отварању Иван Матејевић и подсетио присутне да је Братислав Крстић своју прву изложбу са 20 експоната, имао 1974. године и то баш у Завичајном музеју.

Братислав Крстић је до сада излагао на шест самосталних изложби у Алексинцу и више групних у Србији и некадашњој Југославији. Поред сликарства, бави се и графиком, вајарством и карикатуром. Члан УЛУС-а је од 1989. године и један је од оснивача алексиначког Удружења ликовних уметника и сликарске колоније „Алексинац”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + twelve =