Legat Bratislava Krstića

Legat Bratislava Krstića

Iz svog bogatog opusa, Bratislav Krstić je izdvojio 15 slika i dao ih na čuvanje i upotrebu Zavičajnom muzeju, želeći da se na taj način oduži svom rodnom gradu koji mu je pružio mogućnost da u njemu stvara i izlaže. Taj legat, od četvrtka 28. septembra, dostupan je ljubiteljima slikarstva u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost.

Osam ulja na platnu, šest na kartonu i jedno ulje na dasci nastali su u prethodne tri decenije. Dovoljno dug period u kome su slike nastale i pored različitih uticaja, nije bitno promenio Krstićevo opredeljenje i ideju da one pripadaju postimpresionizmu i kasnom ekspresionizmu.
Na otvaranju izložbe, direktor Zavičajnog muzeja, Aleksandar Nikezić se zahvalio autoru na poklonjenom legatu koji će obogatiti inače vrednu zbirku muzeja u kojoj se već nalaze dela mnogih slikara, među kojima su i Aleksinčani, Dušan Mišković i Vladimir Janković.

Bratislav Krstić i Pavle Nasković
Bratislav Krstić sa kolegom Pavlom Naskovićem

Iako slikarstvo nije njegovo profesionalno opredeljenje, Krstić je slikarstvu dao celog sebe. Do faze u kojoj je definisao svoje slikarstvo, on je stvarao pod različitim uticajima, spajao je stilove, epohe, različite tehnike i eksperimentisao u cilju pronalaženja svog pravog izraza. Marljivo je učio od najboljih, težeći najboljem – rekao je na otvaranju Ivan Matejević i podsetio prisutne da je Bratislav Krstić svoju prvu izložbu sa 20 eksponata, imao 1974. godine i to baš u Zavičajnom muzeju.

Bratislav Krstić je do sada izlagao na šest samostalnih izložbi u Aleksincu i više grupnih u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Pored slikarstva, bavi se i grafikom, vajarstvom i karikaturom. Član ULUS-a je od 1989. godine i jedan je od osnivača aleksinačkog Udruženja likovnih umetnika i slikarske kolonije „Aleksinac”.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 − three =