Kulturna dešavanja ove sedmice

Centar za kulturu i umetnost se pobrinuo da i poslednja nedelja u martu bude ispunjena brojnim kulturnim sadržajima.

„Nedelju kulture” otvaraju najmlađi. U utorak, 27. marta u velikoj sali Doma održaće se tradicionalna Opštinska smotra recitatora pod nazivom „Pesniče naroda mog”. Nadmetanje mladih recitatora počinje u 10 sati, a prema najavama organizatora, očekuje se učešće osamdesetak učenika osnovnih i srednjih škola.

Istog dana, u 19 sati u Galeriji 2, svojim solističkim koncertom predstaviće se pijanistkinja, magistar Jovanka Aranđelović, profesor na Katedri za klavir na Fakultetu umetnosti u Nišu. Na programu su dela Sezara Franka, Jozefa Hajdna i Morisa Ravela.

Aleksinčanima se ponovo pruža prilika da se dobro nasmeju. Za to će se potruditi Dragan Marjanović Boža koji dolazi sa još jednom u nizu svojih urnebesnih komedija. U sredu, 28. marta, ovaj glumac sa „južne pruge” izvešće monodramu „Putovanje kroz gusto granje” Branislava Markovića. Ovo je nastavak priče o Rokiju, bivšem bokseru i bivšem robijašu sa juga Srbije, koji posle povratka iz Haga proputuje celi svet i rešava da otvori turističku agenciju. Novi susret sa Rokijem je u 20 sati.

Ni naši najmlađi sugrađani neće biti bez susreta za pozorištem. Pozorištance „Zmaj” iz Niša će u četvrtak 29. marta odigrati predstavu „Ježurka ježić i dragi gost” rađenu prema delu „Ježeva kućica” Branka Ćopića. Predstave se igraju u dva termina, od 10.30 i 11.30 sati.

Četvrtak će obeležiti i gostovanje dvojice književnika. Nakon nedavne promocije knjige pesama „Odron svetlosti”, pesnik Bratislav Milanović ponovo dolazi u Aleksinac, ali ovog puta kao predavač na novinarskoj radionici koja od nedavno radi u okviru Centra za kulturu i umetnost. Radionica će se održati u Domu omladine od 18 sati.

Ovonedeljni kulturni kaleidoskop Centra za kulturu i umetnost, iste večeri zatvoriće književno veče posvećeno stvaralaštvu Dragana Velikića. Pored deset romana, Velikić je objavio i nekoliko knjiga priča i eseja. Dvostruki je dobitnik Ninove nagrade za roman godine („Ruski prozor”, 2007. i „Islednik” 2015.) Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas i Reporter. Od 2005 do 2009. bio je ambasador Srbije u Austriji.
Književno veče počinje u 19 i 30.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × two =