Smotra

Kultna serija, epska poezija i đačke brige na smotri

Danas, drugog dana Smotre školskih pozorišnih scena opštine Aleksinac, svoje dramske kreacije na sceni Doma kulture prikazali su učenici starijih razreda osnovnih škola „Sveti Sava” iz Subotinca, „Vuk Karadžić” iz Žitkovca i „Vožd Karađorđe” iz Aleksinca.

„Otvorena vrata” 

Otvorena vrata Cakanu, Milicu, Svetislava i druge likove iz kultne TV serije „Otvorena vrata” za ovu priliku oživeli su učenici iz Subotinca. Nastavnica srpskog jezika, Marina Milenković je bila kompletan autor ovog igrokaza (adaptacija, scenografija, izbor muzike, režija).

‒ Ovu seriju sam prilagodila i dramatizovala kako bih učenike, koji se nisu ni rodili kada je ona prvi put prikazana, odvela u to vreme, da ih upoznam sa nekim tadašnjim kultnim televizijskim sadržajima kako bi i oni na ovaj način bili deo toga. Učenici su uživali dok smo radili, bili su nadahnuti i prosto su se saživeli sa likovima – kaže Marina Milenković i naglašava da su za uspešnost ove predstave 99 odsto zaslužni upravo učenici.

„Mali Radojica”

Mali Radojica Đaci iz Žitkovca su za svoj nastup na ovoj smotri, odabrali epsku narodnu pesmu „Mali Radojica”. Brojni glumački ansambl na sceni, muziku i ostale pozorišne elemente uspešno je ukomponovala nastavnica srpskog jezika Branka Videnović koja iza sebe ima dve uspešne pozorišne inscenacije Radoja Domanovića i Koste Trifkovića.

‒ Učenici vole epsku narodnu poeziju, a pesma ‘Mali Radojica’ je nekako najviše osvojila njihova srca i izbor je lako pao na nju. Radeći na ovoj predstavi deca su pokazala ozbiljnost i upornost. Posebno smo razgovarali o karakterizaciji svakog junaka ove pesme, kako bi svako trebalo da dočarao svoj lik, šta je ono najosnovnije što pokreće i motiviše pojedine ličnosti u ovoj pesmi – rekla nam je nastavnica Branka.

„Ko je kriv za jedinicu”

Treću predstavu dana „Ko je kriv za jedinicu” odigrali su učenici osmog razreda Osnovne škole „Vožd Karađorđe”. Po tekstu Ane Vukajlović, nastavnica srpskog jezika Marija Krstić je na sceni napravila pravu sudnicu, sa sudijom, braniocem i tužiocem i svedocima kako bi se došlo do istine, ko je kriv za jedinicu koju je dobio jedan učenik.

Jedinica

Sutra „Kirija” 

Prva smotra školskih pozorišnih scena opštine Aleksinac završava se sutra kada će u 18 sati glumci Studija glume Centra za kulturu i umetnost premijerno odigrati predstavu „Kirija”. Dramatizaciju Nušićevog teksta uradio je Duka Jovanović, a režiju potpisuje Biljana Nikolić, glumica Kruševačkog pozorišta. Nakon ove predstave učesnicima smotre biće uručene zahvalnice čime će i zvanično biti spuštena zavesa na Prvu smotru školskih pozorišnih scena.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − seven =