plakat kruna

Краљевска круна од Карађорђевог топа

Пројекција документарног филма „Краљевски топ – историја српске круне” одржаће се у среду, 14. фебруара у Арт галерији Центра за културу и уметност. Филм који је снимљен поводом 200 година од смрти Вожда Карађорђа говори о настанку и драматичној судбини последње српске круне и пратећих регалија, изливених од Вождовог топа из Првог српског устанка. У позадини приче, филм прати и друштвено политичке прилике у Србији, али и читавој Европи, објашњавајући значај очувања овог знамења као симбола слободе и државности српског народа. Кроз обиље архивског материјала, филм баца светлост на кључне историјске догађаје XX века, откривајући и оне мање познате историјске чињенице.

Иначе, краљевски знакови Краљевине Србије и Краљевине Југославије начињени су 1904. године за крунисање Краља Петра I када се навршио један век од почетка Првог српског устанка који је водио Карађорђе Петровић. Краљ Петар је желео да се посебним гестом одужи успомени на свог деду и оснивача династије. Тако је дат налог архитекти Михаилу Валтровићу, члану Краљевске академије, да припреми нацрте, с тим што је одређено да основни материјал за израду Регалија буде бронза од Карађорђевог топа. Регалије су израђене у Паризу, у познатој јувелирској фирми „Браћа Фализ” и биле су спремне на време за крунидбену церемонију, која је обављена септембра 1904. године у Београду. Краљевски знакови се данас налазе у Историјском музеју Србије, у Београду.

Овај документарни филм, награђен је првом наградом на Међународном фестивалу документарног филма – Златна буклија 2017. у Великој Плани за област – Историја. Сценарио је написао Драган Марковић, а режију и монтажу потписује Велимир Стојановић.

Почетак пројекције је у 17 часова, а улаз је слободан.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 10 =