DSC_0210

“Караџић” коначно пред читаоцима

Комплетан тираж осмог броја нове серије часописа “Караџић” у издању Завичајног музеја у Алексинцу, изашао је из штампе тек ових дана, готово два месеца од промоције. У новом броју, на око 230 страна, “Караџић” доноси 13 текстова из области историје, археологије и етнологије.

Часопис отвара текст “Два гвоздена мача из долине Јужне Мораве”, заједнички рад двојице истакнутих археолога, Петра Милојевића из Сокобање и доктора Војислава Филиповића са Археолошког института у Београду. Реч је о солидно очуваним примерцима гвоздених двосеклих мачева. Први мач који краси збирку алексиначког музеја, пронађен је приликом вађења шљунка са обала Јужне Мораве и потиче с краја IV и почетка III века пре н.е. Други, касноантички мач представља солидно очувану римску спату који је пронађен на њиви у близини Дражевца.

DSC_0215– И овај број показује да се “Караџић” никада није концентрисао само на Алексинац, него и на и ближу околину, тако да је и Сокобањска област у жижи нашег интересовања – каже директор Завичајног музеја, Александар Никезић и наводи текстове Душана Рашковића који је истраживао низинска античка насеља и висинска рановизантијска налазишта у окружју Алексинца и Сокобање као и рад Николе Тошића Малешевића који је писао о Сокобањи и сокобањској области у великој источној кризи од 1875. до 1879. године.

У сталној рубрици алексиначког годишњака о знаменитим личностима из Алексинца, овог пута нашло се место за Саву А. Димитријевића, учитеља и једног од оснивача Земљорадничке кредитне задруге у Липовцу.Осми број “Караџића” доноси и текстове Даре Милојковић, Зорана Стевановића, Светлане Ђурђевић и Милорада Јовановића.

У новом броју представљене су прошлогодишње активности музеја и Удружења ликовних уметника Алексинца као и публикације које су издате између два броја. Реч је о књигама Зорана Стевановића “Српска православна црква у алексиначком крају од 1918. до 1941. године” и Голуба Радовановића “Спомени и успомене из Сокобање”.

Садржај новог броја “Караџића” који наставља традицију истоименог часописа за српски народни живот, обичаје и предање који је покренуо тада млади професор алексиначке Учитељске школе Тихомир Ђорђевић, употпуњује и репринт издања једанаестог броја из новембра 1899. године.

Примерак “Караџића” може се добити у канцеларији музеја или у просторијама старе завичајне зграде у улици Момчила Поповића број 20.

Зоран Живковић

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − one =