Most

Kako će izgledati novi most u Žitkovcu?

Radovi na izgradnji novog mosta na Žitkovačkoj bari izazivaju pažnju stanovnika tog dela opštine Aleksinac. Prolaznici su juče imali prilike da vide uklanjanje gvozdene konstrukcije starog, na mnogim mestima korodiranog, mosta. I dok poslovi oko pripremanja terena za postavljanje konstrukcije novog mosta teku po planu mnoge interesuje budući izgled prelaza preko Žitkovačke bare.

Most Na osnovu skice u projektnoj dokumentaciji, može se zaključiti da se radi o objektu dužine preko 15 metara i širine oko 10 metara. Sam kolovoz na mostu je širine 6,5 metara, po 3,25 metara za oba smera, što će omogućiti kretanje vozila bez zastoja, što ranije nije bio slučaj. Pored toge ogradom je izdvojen i pešački prelaz sa obe strane, bez biciklističkih staza.

Pošto se uglavnom radi o tipskim mostovima, Žitkovački prelaz biće sličan onima izgrađenim u drugim delovima Srbije. Kako oni izgledaju možete videti na ovim fotografijama.

Cernica Cernica

 

 

 

 

 

Izgradnju novog mosta na Žitkovačkoj bari finansira Evropska unija, a vrednost radova procenjena je na oko 350 hiljada dolara. Zastupnik finansijera je UNOPS – Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, a izvođač radova konzorcijum firmi Kompresor ing iz Valjeva i Bauvesen d.o.o. iz Lazarevca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − eighteen =