Када Срби пију чај?

Од настанка цивилизације људи су користили лековита својства биљака које су проналазили у природи и то је дуго година био и једини начин да се спрече и зауставе болести са којима су се суочавали. Данас, када је развијена фармацеутска индустрија, то изгледа знанто другачије, али има и оних који се придржавају традиционалног начина лечења покушавајућа да природним путем очувају своје здравље.

Лековито биље често се користи за припремање различитих препарата и мелема, али у кућним условима од убраног биља најчешће се справљају чајеви, који не само да пружају ужитак и окрепљење, већ се њихова благотворност огледа и у лековитим својствима које потпомажу нормалном функционисању организма. Међутим, иако смо окружени бројним биљем са израженим лековитим својствима, у трговинама је најзаступљенији чај у филтер кесицама за којима већина најчешће посеже. Чај који се пакује у филтер кесицама последица је савременог начина живота и жеље да се што пре дође до шољице чаја без обзира на њен учинак, објашњава Славољуб Тасић, фармацеут у Иниституту за проучавање лековитог биља „Јосиф Панчић” у Београду , али је препорука да се у кућним условима увек припрема чај од ринфузног биља и то реномираних произвођача и берача.

– Охлађени воћни чај у летњем периоду бољи је од било ког сока, поготово вештачког. Ароме које се додају чајевима у филтер кесицама немају никакав квалитет, већ представљају само подилажење укусу потрошача. Та вештачка арома, која је додата у кесицу, не припада природном воћу и представља чисту хемију – истиче Тасић.

Што се самих чајева тиче, ту нема неке посебне препоруке, сем да код свакодневне употребе треба конзумирати оне чајеве који пријају организму.

– Да ли неко више воли камилицу, нану, липу или ртањски чај, то је ствар укуса. Ујутру би рецимо дан могао почети наном, она ће мало смирити стомак, а слично дејство има и матичњак, тако да се могу и комбиновати те две биљке. Препоручљив је и благи чај од липе. Неко коме треба нешто за буђење, попут кафе, може попити зелени или црни чај, односно индијски, руски, кинески, како га већ зовемо. То је једна те иста биљка под различитим називом, а од ње се прави зелени или црни чај и не би требало попити више од две, највише три шоље на дан. Камилица се може конзумирати током целог дана, одлична је за смиривање грчева код деце. Препорука је да се чај не слади, а у супротном боље је попити га са медом, који се притом ставља у млак, никако врео чај, док шећер треба избегавати.

Интересантан је податак који износи наш саговорник да су нека истраживања показала да топли чајеви боље гасе жеђ од хладних.

– Када се пије хладни чај, врло брзо се расхлади горњи део тела, али се после извесног времена врати на нормалу. Док када се пије топао чај, то стање хлађења је доста дуже. Делује мало необично, контрадикторно, али изгледа да је тачно да млак или топао чај боље расхлађује у топлим данима него ли ледена вода – објашњава Тасић.

Наш саговорник каже да Срби ипак спадају у нацију која чај пије углавном услед болести и поручује да га треба што више конзумирати, било лети или зими, ради превенције, али и уживања.

Наставак текстa можете да прочитате у новом броју “Сокобањских новина“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − seven =