И публика гласала за „Рубиште”

Уручењем награда, повеље и представом „Виза” у част награђаних синоћ је спуштена завеса на VI Фестивал првоизведених представа у Алексинцу. У такмичарском делу публика је видела шест комада од којих је, и по гласовима жирија и одлуком публике, победило „Рубиште” Шабачког позоришта, по тексту Нинослава Ђорђевића и у режији Кокана Младеновића. Поред младе глумице Кристине Пајкић, добитнице награде „Душан Дука Јовановић”, званичном затварању Фестивала, присуствовали су управник Шабачког позоришта Зоран Карајић и добитник награде за најбољу режију Кокан Младеновић.

Ово је један мали Фестивал који држи јако висок стандард. За сваку похвалу је да у земљи, у којој смо ми изложени терору ријалити програма, жуте штампе, свакојаког примитивизма, један малени град чува достојанство позоришне уметности и људи умеју да препознају шта се то ваљано и вредно стварно збива. У то име су сви моји комплименти на страни организатора Фестивала и надам се да неће бити никаквих вулгарних компромиса у будућности – рекао је Младеновић.

publika PIP
Награда је синоћ уручена и Ивани В. Јовановић, која је за улогу Глумца у представи „Маестро” добила награду за најбољу глумицу.
Нисам очекивала награду. Трудила сам се да одиграмо представу најбоље што можемо и то је увек мени и глумачкој екипи мог позоришта задатак. Добре су представе биле у игри, тако да сам, тим пре, баш задовољна наградом ‒ рекла је Ивана, којој је ово прво учешће на Фестивалу праизведби, а напомиње и да је ово прво фестивалско извођење „Маестра”.

Viza
из представе „Виза”

Синоћ је Алексиначне поздравила и добитница специјалне Повеље за допринос савременој српској драми Вида Огњеновић, а њена представа Виза у извођењу студената Факултета савремених уметности изведена је у част награђених.

Позориште је особена уметност живог испитивања и добра и зла и у добру и у злу. Ових дана сте на вашем Фестивалу гледали управо такве представе, различите у много чему, али изабране по сличности у томе што су живе, опаке, истините и храбре. Вечерас се завршава овогодишњи Фестивал, ујутру почињу припреме за наредни. Позоришна уметност је прегурала миленијуме. Она је неуништива сила. Хвала вам што се овим Фестивалом борите за такво, право позориште. Издржите, не дајте се навали просечности и празне буке. Са вама сам – поручила је Вида Огњеновић.

Душану Ковачевићу, аутору најбољег драмског текста, најзначајније фестивалске награде, и најбољем глумцу Борису Исаковићу, који нису присуствовали синоћној додели, по речима организатора, награде ће накнадно бити уручене.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =