Hitna pomoć

I povređeni pružali pomoć

Aleksinac je pretrpeo razorno bombardovanje 5. aprila 1999. godine. NATO avijacija je u 21.35 bacila sedam projektila na civilni deo grada i ubila 11, a povredila 50 građana. Među 700 uništenih stambenih objekata bila je i zgrada Doma zdravlja i Hitne pomoći. Te stravične noći u šestočlanoj dežurnoj ekipi Hitne pomoći bila je i medicinska sestra Suzana Turk koja i posle 19 godina pamti svaki detalj.

Hitna pomoć
Suzana Turk

‒ Te noći dežurali smo dr Dragan Branković, dr Dragana Golubović, medicinska sestra Zorica Milenković, vozači Zoran Popović i Srđan Vučković i ja. Iako je nekoliko projektila palo na desetak metara od nas, na svu sreću, prošli smo samo sa povredama. Koleginica je imala povredu kuka, a mi ostali zadobili smo manje ili veće ogrebotine. Posle početnog šoka, u takvom haosu, u uništenim prostorijama koje su bile prepune stakla i šuta, u potpunom mraku, mi smo nastavili da pružamo pomoć povređenima koji su tokom noći dovoženi do službe hitne pomoći. Radili smo do ranih jutarnjih sati kada su negde oko šest časova avioni NATO alijanse još jednom nadletali naš grad – seća se medicinska sestra, Suzana Turk.

Ona i kolege, sa kojima je u noći kada su avioni NATO alijanse sejali smrt po gradu dežurala u službi hitne pomoći, okupljaju se svakog 5. aprila.

Foto sa naslovne, privatna arhiva 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 5 =