Žitkovac

И Житковчани у пројекту „Заједно ка средњој школи”

Основна школа „Вук Караџић” једна је од десет школа у Србији које су одабране на конкурсу „Заједно ка средњој школи – подршка деци из осетљивих група у преласку у средњу школу” који су прошле године расписали Дечија фондација „Песталоци” из Швајцарске и Центар за образовне политике из Београда.

‒ Драго ми је да је наша школа одабрана међу 42 колико се пријавило на овај конкурс. Једина смо школа из алексиначке општине и једна од две из Нишавског округа. Кроз овај пројекат нашим ученицима пружена је додатна подршка и могућност да лакше наставе школовање на средњошколском нивоу – каже школски психолог и координатор пројектног тима, Младен Анђелковић.

Žitkovac

Дечја фондација „Песталоци” из Швајцарске је у сарадњи са Министарством просвете урадила анализу како би сазнала где постоје потребе, не само у школама, већ и у нашем школском систему и препознала простор за унапређење сарадње основне и средње школе. Иако средњошколско образовање још није обавезно, пракса је показала да би деца из осетљивих група после основне, требало да заврше и средњу школу.

Славица Кијевчанин из Дечје фондације „Песталоци” истиче да је данас у разговору са наставницима и ђацима препознала промену чему је допринео рад у школи, додатни рад наставника и подршка читаве школе.

Žitkovac

‒ Та деца данас редовније долазе у школу, сама кажу да из неких предмета имају боље оцене, да су имали тест из пријемног, а нама је сада циљ да се што боље припреме за пријемни испит. И код наставника различитих предмета се види посвећеност да помогну ученицима да савладају градиво, али и да им буду подршка у виду јачања њиховог самопоуздања, да препознају своје квалитете, шта све могу да постигну и да буду свесни својих вредности – наводи Славица Кијевчанин. 

Рад Центра за образовне политике заснива се на испробавању неких решења у пракси, подршком појединим школама како би се та нова пракса касније применила у целом школском систему.

Žitkovac

‒ Ова данашња посета показала је да је било неких ефеката, јер се у веома кратком року од неких непуних годину дана променила свест и однос према деци којој је потребна подршка и сигурна сам да ће у наредним годинама резултати бити још бољи – рекла је Ивана Ценерић из Центра за образовне политике.

Након разговора са наставницима и ђацима, представници ових организација посетили су ромско насеље у Солунској улици у Прћиловици.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × three =