Mini hidroelektrane

Италијани заинтересовани за Јужну Мораву

Да ли ће у алексиначком делу Јужне Мораве нићи прве мини хидроелектране знаће се у наредних неколико месеци. Једна заинтересована италијанска компанија, како сазнајемо, боравила је ових дана у Алексинцу и обавила разговор са Општинском управом, при чему су договорене активности које претходе добијању дозволе.

Наиме, ова компанија већ две године испитује пет локација на којима би инвестирала у изградњи мини хидроелектрана. Након добијених резултата, Италијани су се одлучили за изградњу три и то код Тешице, у атару Глоговице и низводно од насеља Бобовиште, према Трњану. Како сазнајемо, до сада су одустали од градње таквог објекта на подручју града Алексинца, односно испод мотела.

‒ У претходном периоду су они, заједно са нашом стручном службом, припремали урбанистичке пројекте, који су прошли читаву процедуру предвиђену законом о планирању и изградњи и негде крајем прошле године, у децембру месецу, ти урбанистички пројекти су усвојени од стране комисије за планове општине Алексинац и од стране Скупштине општине Алексинац ‒ објашњава начелник Одељења за привреду општине Алексинац Далибор Марковић.

Колико је италијанска компанија озбиљна у намери, показује и њихова жеља да ураде елаборат процене утицаја на животну средину иако немају законску обавезу, пошто се ради о објектима капацитета испод два мегавата.

Mini hidroelektrane
Оно што законска процедура налаже јесте прибављање грађевинске дозволе за поменуте локације и свакако решавање имовинских односа на том простору, који је делом у власништву „Србијаводе”, односно Водопривредног центра у Нишу, а делом у приватним рукама. У сваком случају, у локалној самоуправи оптимистично гледају на ову инвестицију и надају се да ће у скоријој будућности крај Јужне Мораве бити изграђене прве мини хидроелектране.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + one =