Издавачки подухват ЦКУ и САНУ

Додир прошлости и садашњости догодио се синоћ у Дому омладине Центра за културу и уметност када су представљени девети број нове и фототипско издање старије серије часописа „Караџић” чиме је још једном осветљен живот, рад и дело српског научника и академика Тихомира Р. Ђорђевића.

Лист за српски народни живот, обичаје и предање „Караџић”, Тихомир Ђорђевић је издавао од 1899. до 1904. године у Алексинцу. Завичајни музеј Алексинац 2009. покренуо je нову серију „Караџића” као часопис за историју, етнологију, археологију и уметност.

Karadžić

Девети број поред текстова из области археологије који се баве проспекцијом алексиначке општине, доноси неколико чланака из историје, етнологије, музике, уметности, о знаменитим личностима, као и репринт 12. броја „Караџића” из децембра 1899. године.

Karadžić 2

У уводу фототипског издања старије серије „Караџића” које је, нема сумње, издавачки подухват Центра за културу и уметност и Огранка САНУ, историчар Драган Алексић је, између осталог, написао да је Тихомир Ђорђевић успео у ономе што је данас тешко и замислити – да у гласилу које је излазило у унутрашњости Србије окупи велики број научних ауторитета из земље и Европе. Ово издање употпуњено је и прилозима проф. др Данијеле Поповић Николић која сматра је часопис „Караџић” отварање видика и постављања темеља и Данице Јовић, која је представила библиографију Ђорђевићевог листа од првог до последњег броја.

Karadžić

На представљању „Караџића” говорили су стручни сарадник Центра за културу и уметност, Иван Матејевић, руководилац одељења Завичајног музеја Александар Никезић, историчар Зоран Стевановић и професор доктор Данијела Поповић Николић са департмана за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета у Нишу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + thirteen =