За новорођенчад по 20 хиљда динара од локалне самоуправе

Данас одржана седница општинске скупштине трајала је свега тридесетак минута јер су на дневном реду биле само две тачке. Прва, због које је седница и сазвана односила се на разматрање Предлога Одлуке о финансијској подршци породицама са децом на територији општине Алексинац, а која се усклађује са Законом о финансијској подршци породицама са децом који је ступио на снагу 1. јула ове године.

Dragan Jovanović
начелник Драган Јовановић

Предлогом ове одлуке, како је образложио начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Драган Јовановић, дефинишу се појмови породице, заједничког домаћинства и редослед рађања деце, а након тога се ближе прописују услови за остваривање утврђених права. Одлуком је утврђено право на једнократну новчану помоћ за новорођено дете у висини од 20 хиљада динара.

Право на ову помоћ остварује мајка за свако новорођено дете ако најмање шест месеци пре рођења детета има пребивалиште на територији Општине, односно боравиште ако је избеглица или расељено лице са територије Косова и Метохије.

Skupština

За прво дете рођено у новој години у Општој болници Алексинац предвиђена је једнократна помоћ у висини од 50 хиљада динара без обзира где мајка детета има пребивалиште. Такође, овом одлуком утврђено је и право на накнаду и регресирање трошкова боравка деце у Предшколској установи „Лане”.

Ivan Dimić
Иван Димић

Предлог ове одлуке је усвојен без расправе.

Дискутујући о другој тачки дневног реда која је била посвећена одборничким питањима, одборник из редова ДСС-а Иван Димић је рекао да није задовољан добијеним одговорима, који како је напоменуо, или нису одговори или су дати половично и да није задовољан како се власт односи према одборничким питањима.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + eleven =