Belmužijada

Za vikend 13. „Belmužijada”

Sve je spremno za početak tradicionalne manifestacije u Svrljigu. U iščekivanju 13. „Belmužijade”, koja će se ove godine održati 3, 4. i 5. avgusta na sportskom poligonu Pastirište, razgovarali smo sa Milijom Miletićem, jednim od pokretača ove manifestacije.

Belmužijada ‒ Prva ‘Belmužijada’ održana je 2006. godine. Cilj je bio da se čuje za Svrljig, za njegov sir, jagnje, za njegov belmuž! Želeli smo da to bude podrška našoj poljoprivredi, našim kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, svrljiškom siru, jagnjetini, specijalitetima ovog kraja. Da bude promocija turizma, oživljavanje starih zaboravljenih sportova (bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca, skok udalj). Da domaćice iz naših mesnih zajednica prave svoje proizvode na licu mesta i prodaju ih. Da tokom sva tri dana možete degustirati i kupiti ovo jelo sa čarobnim ukusom u Svrljigu. Da izaberemo najlepšu pastiricu ‒ kaže Milija, koji je zajedno sa sada aktuelnom presednicom opštine Svrljig, Jelenom Trifunović, među pokretačima manifestacije, i dodaje:

Belmužijada

Mogu s ponosom reći da smo mi, koji smo pokrenuli ‘Belmžijadu’, ostvarili svoj cilj. Promovisali smo naše selo, naš kraj, lepote naših običaja, nošnje, naša kvalitetna jela i u suštini, svake godine smo nadograđivali nečim novim ovu privredno-turističku i kulturnu manifestaciju. Evo sada imamo i Sajam nameštaja i Sajam tekstila. Promocija naših proizvoda je i dalje u prvom planu. Podsećam da kroz Svrljig za tri dana prođe preko sto dvadeset hiljada ljudi. Posle leskovačke ‘Roštiljijade’, ‘Belmužijada’ je druga manifestacija na jugu Srbije i to je za poštovanje. Naša manifestacija je dokazala da smo potrebni Srbiji. Tada nam dođu oni koji su otišli iz rodnog kraja, ali dođu i oni koji ponesu najlepše utiske sa druženja na manifestaciji. Dajemo im mogućnost da obiđu naše manastire, našu Staru planinu… 

Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig
Promocija Belmužijade u Nišu, 31. 6.
« od 8 »

Tako o „Belmužijadi” ponosno i uzbuđeno, kao i daleke 2006. godine, govori nekadašnji predsednik Opštine Svrljig, a sada narodni poslanik Milija Miletić, koji tradicionalno u narodnoj nošnji deli nagrade najuspešnijim takmičarima. Centralni događaj manifestacije je takmičenje u pripremanju belmuža. Program „Belmužijade” čine i prateće manifestacije kao što su izbor najlepše pastirice, domaća radinost, stara svrljiška jela, pastirske igre i kulturni program… Pokrovitelj manifestacije je Opština Svrljig, a organizator je Centar za turizam, kulturu i sport Opštine Svrljig.

Program: 

Belmužijada Petak, 3. avgust 

16:00 – Pastirski višeboj (prvo polufinale)
18:00 – Takmičenje u spravljanju belmuža (prva polufinalna grupa)
18:00 – Izbor najboljih domaćih jela (slatke i slane pite)
18:00 – Izbor najlepše pastirice (devojčice do 9 godina)
19:00 – Sabor gajdaša balkanskih zemalja
22:00Ljuba Lukić i Magija bend (Koncert)

Subota, 4. avgust 

16:00 – Pastirski višeboj (drugo polufinale)
18:00 – Takmičenje u spravljanju belmuža (druga polufinalna grupa)
18:00 – Bench press classic (bazen)
18:00 – Izbor najboljih domaćih jela (domaći kolači)
18:00 – Izbor najlepše pastirice (devojčice od 10 do 14 godina)
19:45 – Zabavni program
22:00Sanja Ilić i Balkanika (Koncert)

Nedelja, 5. avgust

16:00 – Pastirski višeboj (finale)
18:15 – Takmičenje u spravljanju belmuža (finale)
18:20 – Izbor najboljih domaćih jela (slana peciva)
19:00 – Izbor najlepše pastirice i najlepšeg pastira
19:45 – Zabavni program
21:15 – Proglašenje pobednika (dodela nagrada)
22:00Lepa Brena (Koncert)

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 4 =