NSZ

Zapošljavanje uz pomoć Nacionalne službe

Mogućnost da se sa evidencije Nacionalne službe prebace na platni spisak, makar i kratkoročno, Aleksinčani su, kao i ostali građani Srbije, dobili sredinom ovog meseca. Nacionalna služba je na republičkom nivou raspisala nekoliko javnih poziva, kao deo mera aktivne politike zapošljavanja, a za tu namenu izdvojeno je 3,65 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona za osobe sa invaliditetom.

Prema dokumentaciji dostavljenoj iz NSZ Aleksinac, objavljeni su pozivi za stručnu praksu i sticanje praktičnih znanja, kao i za subvencije pri zapošljavanju teže zapošljivih kategorija i osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva.

Priliku da uz pomoć Službe obavljaju šestomesečnu stručnu praksu imaće radnici sa srednjom stručnom spremom uz nadoknadu od 14 hiljada dinara, za one koji imaju više i visoko trogodišnje obrazovanje praksa će trajati do devet meseci uz uplatu od 16 hiljada, dok će oni koji imaju minimum četvorogodišnje visoko obrazovanje na stručnoj praksi biti do godinu dana uz mesečno 18 hiljada dinara.

Posredstvom Nacionalne službe, država će subvencionisati i zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva, u koju spadaju mladi do 30 godina starosti, stariji od 50 godina koji imaju status viška zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom, radno sposobni korisnici socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni i žrtve porodičnog naselja. S obzirom da opština Aleksinac spada u grupu najnerazvijenih opština, odnosno četvrtu grupu JLS (jedinica lokalne samouprave), za radnike iz ove kategorije biće izdvojeno maksimalnih 250.000 dinara po licu, odnosno 300.000 za osobe sa invaliditetom, korisnike socijalne pomoći, mlade sa statusom dece bez roditeljskog staranja i žrtve porodičnog nasilja.

Nacionalna služba raspisala je i poseban javni konkurs za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva. Za angažovanje nezaposlenih iz ove grupe subvencije će iznositi do 75% zarade.
U okviru poziva koji se odnosi na sticanje praktičnih znanja, uključeni su nekvalifikovani radnici i oni sa srednjom školom koji spadaju u kategoriju viškova zaposlenih ili su na Zavodu duže od godinu i po dana.

Svi pomenuti javni pozivi biće otvoreni do utroška sredstava ili najkasnije do 30. novembra, osim konkursa za osobe sa invaliditetom koji će trajati do kraja godine.
Među desetak objavljenih konkursa je i angažovanje određenih grupa nezaposlenih na javnim radovima i on će biti otvoren do 2. aprila.

Raspisan je i konkurs za samozapošljavanje nezaposlenih koji su na evidenciji i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Subvencije za samozapošljavanje dodeljuju se u jednokratnom iznosu od 180.000 do 220.000 dinara, a građani će moći da konkurišu do 16. aprila.

Detaljnije informacije o pozivima dostupne su na sajtu http://www.nsz.gov.rs/live/info/konkursi/konkurs-nsz 

Prema podacima službe, u Aleksincu na posao čeka 7.023 naših sugrađana. Među nezaposlenima je najviše onih koji čekaju duže od godinu dana, što se registruje kao dugotrajna nezaposlenost. Najveći procenat čine lica sa najnižom stručnom spremom, dok na posao čeka i 275 fakultetski obrazovanih i 2 doktora nauka.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four + 18 =