лаврио

Завршена недеља српско-грчког пријатељства

Недеља српско-грчког пријатељства, као сегмент актуелног „Културног лета”, завршена је синоћ концертом оркестра младих општине Лаврио. Млади музичари и солисти из овог грчког града представили су се репертоаром који је био сачињен од модерних грчких поп и рок песама, али и српских песама. Оркестар је извео и нумеру „Кисеоник” која је посвећена Алексинцу, граду страдалнику током НАТО агресије.

лаврио– Оркестар постоји већ пет година и гостује широм Грчке. Предводи га Ефтихис Зарб који у својој школи подучава младе свирању неколико инструмената. Као композитор, Зарб је сарађивао са многим познатим грчким певачима. Оркестар чини тридесетак музичара, али због приватних обавеза, у Алексинац је дошло њих 18 – рекао нам је Антонис Мороглоу, задужен за односе са јавношћу испред општине Лаврио.

Пре концерта, присутне у сали Дома културе поздравио је председник општине Лаврио Димитрис Лукас, а узвратио је председник Скупштине општине Алексинац, Грујица Вељковић који је истакао да Грци нису заборавили Алексинац и да Алексинчани неће заборавити побратиме, а то потврђује пријатељство које траје двадесет година.

–Пресрећни смо што су игром случаја наши пријатељи из Грчке били део нашег ‘Културног лета’ и приредили нам два сјајна концерта. Можда су очекивања била другачија, јер смо навикли на сиртаки, али смо од младих из Лавриа чули модерну грчку музику, а посебно су нас обрадовали певањем наших песама на српском. Сарадња се наставља већ 26. августа када ће гости Лавриа бити чланови ГКУД ‘Алексинац’ и хора ‘Шуматовац’ – каже директорка Градског позоришта „Театар 91”, Милена Рашић.

Ове године Алексинац и Лаврио обележавају десет година братимљења, па су тим поводом, осим представника општине Лаврио, гости нашег града били и представници синдиката радника општине и синдиката радника Лавриа, као и секретар Удружења Лаврио – Алексинац, Панајотис Бафиљас, један од најзаслужнијих за оснивање удружења и успостављање братских односа ова два града.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + twelve =