lavrio

Završena nedelja srpsko-grčkog prijateljstva

Nedelja srpsko-grčkog prijateljstva, kao segment aktuelnog „Kulturnog leta”, završena je sinoć koncertom orkestra mladih opštine Lavrio. Mladi muzičari i solisti iz ovog grčkog grada predstavili su se repertoarom koji je bio sačinjen od modernih grčkih pop i rok pesama, ali i srpskih pesama. Orkestar je izveo i numeru „Kiseonik” koja je posvećena Aleksincu, gradu stradalniku tokom NATO agresije.

lavrio– Orkestar postoji već pet godina i gostuje širom Grčke. Predvodi ga Eftihis Zarb koji u svojoj školi podučava mlade sviranju nekoliko instrumenata. Kao kompozitor, Zarb je sarađivao sa mnogim poznatim grčkim pevačima. Orkestar čini tridesetak muzičara, ali zbog privatnih obaveza, u Aleksinac je došlo njih 18 – rekao nam je Antonis Moroglou, zadužen za odnose sa javnošću ispred opštine Lavrio.

Pre koncerta, prisutne u sali Doma kulture pozdravio je predsednik opštine Lavrio Dimitris Lukas, a uzvratio je predsednik Skupštine opštine Aleksinac, Grujica Veljković koji je istakao da Grci nisu zaboravili Aleksinac i da Aleksinčani neće zaboraviti pobratime, a to potvrđuje prijateljstvo koje traje dvadeset godina.

–Presrećni smo što su igrom slučaja naši prijatelji iz Grčke bili deo našeg ‘Kulturnog leta’ i priredili nam dva sjajna koncerta. Možda su očekivanja bila drugačija, jer smo navikli na sirtaki, ali smo od mladih iz Lavria čuli modernu grčku muziku, a posebno su nas obradovali pevanjem naših pesama na srpskom. Saradnja se nastavlja već 26. avgusta kada će gosti Lavria biti članovi GKUD ‘Aleksinac’ i hora ‘Šumatovac’ – kaže direktorka Gradskog pozorišta „Teatar 91”, Milena Rašić.

Ove godine Aleksinac i Lavrio obeležavaju deset godina bratimljenja, pa su tim povodom, osim predstavnika opštine Lavrio, gosti našeg grada bili i predstavnici sindikata radnika opštine i sindikata radnika Lavria, kao i sekretar Udruženja Lavrio – Aleksinac, Panajotis Bafiljas, jedan od najzaslužnijih za osnivanje udruženja i uspostavljanje bratskih odnosa ova dva grada.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 − three =