Književni susreti

Завршена Горданина недеља

Уручењем награда младим литерарним ствараоцима и Весни Ћоровић Бутрић, чији је роман „Измислица” проглашен најбољом књигом за децу и младе у 2017. години, данас су завршени 21. Књижевни сусрети „Гордана Брајовић”. На конкурс, који је расписан у октобру прошле године, пристигло укупно 26 књига и 400 ученичких радова из 73 основне и 23 средње школе из Србије и Босне и Херцеговине.

Književni susreti У име локалне самоуправе присутне је поздравио заменик председника општине Алексинац Чедомир Ракић који је истакао да овај фестивал чува сећање на лик и дело наше знамените суграђанке, али и да мотивише стваралаштво деце и младих.

Одлуку жирија да роман „Измислица” Весне Ћоровић Бутрић прогласи најбољом књигом за децу и младе, образложила је председница жирија професор доктор Зорана Опачић. По њеним речима, било је више разлога зашто је баш овај роман завредео награду. Književni susreti Први је, што је аутор умео лепо да препозна дечију психологију, други разлог је необична форма романа којом списатељица показује да има велико књижевно памћење и књижевну културу, а трећи је што у овом роману постоји постмодернистичка игра са речима и језиком. Све то, сматра председница жирија, показује да „Измислица” доноси специфичан и другачији начин сведочења о детињству по чему се у прошлогодишњој продукцији издвојила као најбоља.

Захваљујући се на награди, Весна Ћоровић Бутрић, новинар и уредник програма за младе на првом програму Радио Београда, истакла је да јој је ова награда посебно драга јер је лично познавала Гордану Брајовић. Butrić

‒ Жао ми је што се не сећам више. Ако се кроз нешто сећам Гордане Брајовић и тог нашег кратког дружења је онај тренутак када је она мени поклонила своју изузетну књигу ‘Индија, Индија’. Ја сам била млад новинар, а она новинар са искуством и разумевањем за младе новинаре. Сећам се њеног осмеха, њених нестварно плавољубичастих очију и дуге косе која кад окрене главу живи неки свој живот и вероватно је то био контакт са неким световима које је она успевала да препозна, да у њих уђе и да се обрати на добар начин, без обзира да ли пише репортаже или пише нешто за децу. Драго ми је што је моја ‘Измислица’ обележена на неки начин њеним именом.

Književni susreti Književni susreti

 

У свечаном програму „Заљуби се у пролеће” наступили су и малишани из хора „Мали вокали”, а полазници студија глуме ЦКУ, уз подршку кантаутора Бранимира Росића, извели су игроказ који је по мотивима песништва Гордане Брајовић приредила Виолета Јовић, а на сцену поставио Младен Милојковић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 10 =