Evropski dan jezika

Evropski dan jezika u Aleksincu

U okviru manifestacije „Dani aleksinačke kulture”, a povodom Evropskog dana jezika, danas je Biblioteka „Vuk Karadžić” u Domu omladine organizovala tribinu pod nazivom „Čitaj da bi živeo”.
O psihologiji čitanja govorio je dr Željko Mladenović, koji je napomenu da ljubav prema čitanju kod dece treba razvijati od preškolskih dana čitajući im tekstove. U tim aktivnostima roditelji ne smeju biti ni pasivni, ali ni prestrogi, smatra ovaj stručnjak.

Vojkan Popović i dr Željko Mladenović
direktor biblioteke Vojkan Popović i dr Željko Mladenović

–    Roditelji moraju biti optimistični u pogledu napretka deteta, kao i da mu prenose važnost škole i čitanja. Nije dobro kada su roditelji nemarni, ali ni kada su previše uznemireni i kada pokušavaju da dete učine nepogrešivim terajući ga da satima sedi ispred knjige. To može stvoriti kontraefekat. Dakle sve mora ići postepeno, jer savremeni udžbenici sadrže dosta teških i dugih reči, pa treba strpljivo pomoći deci da ih savladaju – kaže ovaj psiholog.

Govoreći u okviru teme „Čitalići Vukovim tragom” profesorka Maja Radoman Cvetićanin sa prisutnima je podelila iskustva stečena kroz projekat „Čitalići”, dok je direktor biblioteke Vojkan Popović prezentovao rezultate ove ustanove nastale u saradnji sa partnerima, odnosno o „Bibliotekaru kao lideru”.
Svi prisutni prosvetni radnici dobili su potvrdu o internom stručnom usavršavanju.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen + four =