SUBNOR

Дан победе – дан Европе?

Поводом Дана победе над фашизмом, 9. маја, у просторијама Дома омладине одржана је данас проширена седница Општинског одбора СУБНОР-а у Алексинцу. Том приликом било је речи о значају антифашистичког покрета и о савременим изазовима за очување сећања на победу над фашизмом. У том контексту потребно је очувати споменике на подручју општине Алексинац који се односе на тај период.

Секретар ове организације у Алексинцу Мића Милојевић подсетио је присутне на историјат оснивања СУБНОР-а и на његов значај за неговање антифашистичких тековина. Василије Стојановић, професор руског у пензији, напоменуо је да је 9. мај за њега Дан победе над фашизмом, а никако и Дан Европе. Он каже да је четрдесетих година прошлог века Европа била подељена на државе где је бујао фашизам и оне у којима је преовладао антифашистички став. Највише, поред Јевреја, страдали су Руси, Пољаци и Срби. И то не сме никада да се заборави, без обзира што неки под називом Дан Европе покушавају да релативизују ту чињеницу.

SUBNOR SUBNOR

 

 

 

 

Међу окупљеним члановима СУБНОР-а и њиховим пријатељима, преовладао је осећај да друштво недовољно чини да антифашистичке тековине буду присутније међу младим нараштајима.
На крају данашњег скупа делегација ОО СУБНОР-а Алексинац положила је цвеће на спомен-костурницу испред ОШ „Љупче Николић”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 1 =