Danas je Savindan

Princ koji se odrekao ovozemaljskog blaga i posvetio monaškom životu – istinita priča, koja asocira na jednu ličnost, a koja je za društvo današnjice, reklo bi se, moguća samo u bajkama. Rastko Nemanjić bio je raritet i za svoje vreme. Umesto materijalnog njegov životni put bio je posut duhovnim vrednostima, a posebno ga proslavljamo kao utemeljivača pravoslavlja u Srbiji.

‒ Kada je izabran za prvog srpskog arhiepiskopa došao je u Srbiju i osnovao nezavisnu srpsku crkvu, a stvaranjem srpske crkve utemeljila se i srpska država. Posvetio se, pre svega, prosvetiteljstvu našeg naroda, otvarao je škole, bolnice i mnogim običajima našeg naroda, dao je jedan hrišćanski smisao. To su običaji koji su nam ostali od starih Slovena, on ih je ohristovio i ti običaji dan-danas vladaju u našem narodu ‒podseća veroučielj Aleksinačke gimnazije Milan Živanović.

Iako je Stefan Nemanja, Savin otac, najpre bio kršten u rimokatoličkoj crkvi, celokupna dinastija Nemanjića kasnije je dala veliki doprinos utvrđivanju pravoslavlja u Srba, podizanjem brojnih zadužbina i obnovom Hilandara, jedne od najvećih srpskih svetinja koja se nalazi na grčkom poluostrvu Halkidiki.

‒ Osnovao je i prvih sedam eparhija na teritoriji današnje Srbije, Crne Gore i Bosne, pre svega, sa ciljem da se pravoslavlje štiti sa Zapada, odnosno od rimokatolika. Njegov otac, Stefan Nemanja, sagradio je prvu crkvu Svetog Nikole u Kuršumliji, a i njegova majka je bila monahinja u crkvi Presvete Bogorodice u Kuršumliji. Pored toga, Stefan Nemanja je sagradio manastir Studenicu, koji se naziva majkom srpske crkve i tamo su mošti svetog Simeona, svetog Stefana i majke Anastasije – dodaje Živanović.

Sveti Sava
Proglas da se Sveti Sava proslavlja kao školska slava prvi je dao Knez Mihailo Obrenović 1841. godine.

‒ Proslavu Svetog Save imamo sve do 1946. godine, kada se i zvanično ukida. Više se nije slavio u školama, sve do devedesetih godina, kada se ponovo obnavlja proslava Svetog Save u našim školama. Značaj svega toga vidi se u tome što svaka škola slavi Svetog Savu kao svog zaštitnika. Ovo je veliki dan za naš narod jer je on učinio mnogo, zaista – zaključuje naš sagovornik.

Nakon svete liturgije u hramovima, svih 14 škola sa teritorije aleksinačke opštine rezanjem kolača i priredbom đaka danas su upriličili ovaj veliki praznik srpskog školstva.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven + nineteen =