Gugl

Guglov vodič kroz svetove

Postoje ljudi koji smatraju da je književnost umrla, da više niko ne čita, a na to se posebno žale književni kritičari. Međutim, postoje i oni koji smatraju da je književnost veoma potrebna. U tu grupu spada i Nenad Gugl, mlad i talentovan pisac čiji je roman „Umro sam u petak” predstavljen sinoć u biblioteci „Vuk Karadžić”. Gugl

‒ Ova knjiga na jedan posredan i suptilan način nas uvodi u osvešćivanje i buđenje onoga što mi zapravo i jesmo. Reč Nenada Gugla je u službi tišine, a on je uspeo da probudi tišinu u čitaocu, koja otvara nove horizonte, do tada nepoznate i neslućene – rekao je između ostalog, urednik izdanja, Hadži Dušan Milošević. 

Profesor književnosti Vladimir Dimitrijević je okarakterisao ovaj roman kao vodič kroz svetove današnjeg čoveka na jedan neverovatan i brz način, sa puno filmskih i sajber efekata. U jednom trenutku, smatra profesor Dimitrijević, čitalac kao da se nalazi u video igrici, a već u sledećem, on izlazi u svet neverovatne metafizike koji podseća na onu melanholičnu atmosferu iz „Seoba” Miloša Crnjanskog. Gugl

‒ Ja vam ovaj roman preporučujem kao izvanrednu prozu koja nema nameru da fascinira. Ovo je roman o tome kako izbeći zamku u koju smo svi upali. Čovek je danas kao onaj hrčak koga ubace u točak, a on okreće, okreće, misleći da negde ide, a on je ustvari u istom tom krugu. Ovaj roman pokušava da nam pokaže kako da iz toga izađemo i da počnemo da živimo slobodno ‒ istakao je Dimitrijević uz poruku, da je samo ona reč posle koje se zaćuti prava reč, a da je sve ostalo brbljanje, i korišćenje reči kao potrošne robe, a to nam nije potrebno od književnosti. 

Gugl

‒ Kakav sam ja pisac ako oči mojih čitalaca ne zasijaju posle čitanja. To je bio moj cilj, a da li sam uspeo, to je drugo pitanje. Moji kriterijumi su bili da napišem samo one reči koji mogu da budu poslednje reči koje su napisane u životu i prenošenje neke poruke – rekao je Nenad Gugl naglasivši da je roman pisao za čitaoce, a ne za književnu kritiku. 

Na ovoj književnoj večeri govorio je i direktor biblioteke Vojkan Popović, a odlomak iz romana čitao je Siniša Golubović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − 6 =