Grad „požnjeo“ ječam

Nevreme i grad koji je padao juče popodne u atarima pojedinih sela naše opštine napravio je štetu pre svega na strnim žitima i kukuruzu. Prema rečima stručnjaka iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Niš, kukuruz je biljka koja se brzo regeneriše ako nije došlo do lomljenja stabla usled nevremena.

– Listovi kukuruza se nalaze u fazi intenzivnog porasta i njihovo cepanje će sigurno u nekoj manjoj meri uticati na budući prinos, ali naše iskustvo pokazuje da se ove biljke vrlo brzo oporave od grada i nastave sa svojim rastom i razvićem – mišljenja je savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Niš Saša Stanković. On dodaje da na prostoru gde je bilo jačeg vetra tokom nevremena zaostao ječem neće imati potrebe da se žanje, jer je šteta stopostotna, a veliki je rastur i pšenice koja je u fazi zrelosti.

Problem je nastao i na parcelama gde je grad oštetio povrtarske biljke i vinograde, pa bi papriku i paradajz trebalo isprskati nekim fungicidom, odnosno sredstvom na bazi bakra, da bi se zaštitile i dezinfikovale rane nastale od grada.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen + 18 =