Oslobođenje Aleksinca 3

Godišnjice oslobođenja Aleksinca

oslobođenje Aleksinca 1 Opelom stradalim ratnicima u ratovima od 1912-1918. i polaganjem venaca na spomenik u porti crkve Svetog Nikole, danas je u Aleksincu počelo obeležavanje godišnjica oslobođenja našeg grada u Prvom i Drugom svetskom ratu.
Predstavnici lokalne samouprave, Unije boraca, rezervnih vojnih starešina, penzionera kao i političkih partija (SNS, PUPS I PS) vence su položili i na spomen kosturnicu ispred OŠ „ Ljupče Nikolić” i odali poštu poginulim borcima u NOR-u.

U istoriji je ostalo zabeleženo da je saveznička vojska, koja se posle proboja Solunskog fronta vratila u Srbiju, 12. oktobra oslobodila Niš, a da je deo snaga 14. oktobra, preko Supovca i Prugovca krenuo ka današnjoj teritoriji opštine Aleksinac. Prema zapisima Vrhovne komande, prethodnica Konjičke divizije ušla je u Aleksinac 15. oktobra u 9 časova.

Govoreći ispred spomen kosturnice, sekretar Unije boraca Aleksinca Mića Milojević, podsetio je prisutne na 13. oktobar, 1944. godine kada je Aleksinac oslobođen od okupatora i istakao da je antifašizam u temelju našeg naroda, u temelju Evropske unije i da je antifašizam zalog za budućnost.

Oslobođenje Aleksinca 2
Aleksinac je u oba svetska rata pretrpeo veliku materijalnu štetu, ali i velike gubitke u ljudstvu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 − four =