Годишњица велике победе српских устаника

Данас је у порти спомен-цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила у Делиграду уз државне и војне почасти обележена 212. годишњица Делиградске битке, једне од најзначајнијих и највећих победа српских победа над Турцима у Првом српском устанку.

Након литургије и парастоса, о овом историјском догађају говорио је протојереј Драгољуб Савић, а затим су венце на спомен костурницу положиле делегације Владе Републике Србије, Министарства одбране и Војске Србије, Општине Алексинац, Уније бораца, Удружења резервних војних старешина и Општинске организације пензионера.

Обраћајући се присутнима, начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Драган Јовановић је рекао да смо се и данас у Делиграду окупили да бисмо се сећали славних наших предака и да будемо поносни на њихова дела, на њихову жртву и да уживамо у резултатима слободе у којој и данас живимо.

У име Владе Србије, окупљене је поздравио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић који је истакао да су победе на Мишару и на Делиграду али и остале победе у Првом српском устанку донеле краткотрајну слободу, али за тадшње житеље Србије и најзначајнију.

– Влада Републике Србије је максимално посвећена достојанственом сећању на све учеснике и догађаје из наше историје, јер су раздобље Првог и Другог српског устанка темељ данашње савремене Србије. А данашња савремена Србије тежи миру и разумевању са свим земљама у свету. Ми желимо да привучемо што више страних инвестиција и смањимо број незапослених али и да постанемо равноправан члан Европске уније – рекао је Негован Станковић и поручио будућим генерацијама да када буду обележавали 300. годишњицу Боја на Делиграду да са поносом могу да кажу да Србија 100, 150 и више година није била приморана да води одбрамбене и ослободилачке ратове и да није трпела зулуме и погроме.

У културно уметничком програму учествовали су ученици Алексиначке гимназије, Хор „Певница“ и песник Слободан Ганић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + eight =