Војни позив поново популаран – Добровољци добили признања

У сали Дома културе данас су уручене значке и захвалнице војницима са територије општине Алексинац који су  добровољно одслужили војни рок. У периоду од 2011. до 2016. године на територији алексиначке општине било је деведесет двоје добровољних војника, а њима су на данашњој свечаности признања уручили начелник Регионалног центра Министарства одбране Ниш пуковник Ненад Марковић и председник општине Алексинац Ненад Станковић.

Љубав према отаџбини била је један од повода да у Војску Србије ступе добровољно, углавном кажу ови млади људи који су данас и званично добили признања за добровољно служење војног рока са оружјем. Неки од њих су и остали у војсци као професионални војници иако су претходно образовање стекли у другим областима.

Vojska
Видосав Голубовић са пуковником Ненадом Марковићем и председником Ненадом Станковићем

Један од њих је Видосав Голубовић из Алексинца, који је након основних студија социологије одлучио да професионалну каријеру настави у војсци.

‒ Ја сам 2011. завршио на Војној академији класу слушалаца за резервне официре, изашао сам са чином резервни потпоручник и даље радим у војсци. Желео сам да изградим и унапредим себе кроз овако једно ново искуство, а свакоме ко је у могућности препоручио бих да одслужи војни рок са оружјем и због отаџбине, али и због себе – каже Голубовић.

Vojska
Марко Терзић

Међу осамдесетак војника који су се данас одазвали позиву Војске Србије да приме признање био је и Марко Терзић из Трњана, који поносно истиче да је био у првој генерацији добровољних војника, марта 2011. године.

‒ Било је другачије него код генерација које су раније служиле, први пут смо били у мешовитим класама са девојкама, тако да је исксутво било веома занимљиво. Желео сам да се служењем војног рока одужим својој отаџбини, али и да стекнем нова искуства и знања. Морам да кажем да су се жене веома добро снашле и да су у свим задацима једнако учествовале, чак су неке од њих на гађањима биле боље од свих мушкараца – истиче Терзић.

Vojska Служење војног рока најпре је животна школа, каже пуковник Ненад Марковић  и додаје да се добровољним служењем војног рока женама даје прилика да равноправно конкуришу са мушкарцима и да заснују радни однос у јединицама војске, чиме им се нуди могућност сталног запослења, пристојна плата и релативно уређен живот.

‒ Сведоци смо времена у којем живимо да је војни позив поново популаран, да је војна униформа поново омиљена, она нас подсећа на славне дане наше прошлости, на наше претке. Нашим прецима можемо да се поносимо, само ако се они нас не стиде. Због тога ми је било задовољство да данас присуствујем овој церемонији и уручим скромна војна признања младићима и девојкама са тероторије општине Алексинац, који су успешно одслужили војни рок и регулисали на частан начин своју војну обавезу – рекао је пуковник Марковић.

Данашњој церемонији у Дому културе, поред пуковника Марковића и председника општине Ненада Станковића, присуствовали су представник надлежне команде мајор Тони Турк, председник Скупштине општине Алексинац Грујица Вељковић, директори јавних предузећа и установа и бројни грађани.

Свечану церемонију пратио је наступ Мешовитог хора Шуматовац који је, након интонирања химне “Боже правде”, свечаност употпунио песмама “Тамо далеко” и “Ово је Србија”.

Vojska

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =