Tešica

Владика Арсеније у Тешици: Подизали смо храмове у најтежим временима

Протекла недеља за вернике и грађане Тешице и околних насеља била је веома свечана. У овом алексиначком насељу обележена је 180. годишњица од изградње овдашње цркве. Црква Храм Успења Пресвете Богородице, подигнут је давне 1839. године. Централни догађај јучерашњег обележавања празника је била свечана литургија коју је служио Његово преосвештенство нишки епископ Арсеније са алексиначким свештенством. Заслужним установама и појединцима додељене су грамате у знах захвалности за пружену помоћ у обнови тешичке цркве.

Tešica

Недељно јутро у порти Храма Успења Пресвете Богородице у Тешици одисало је свечаном атмосфером. Сређена зграда цркве, уређено двориште, свечано обучен окупљен народ, уз присуство црквеног хора Храма Свети Никола из Алексинца и чланова локалног културно-уметничког друштва „Дејан Јовановић Деша” обучених у народну ношњу дочекали су Његово преосвештенство нишког епископа Арсенија. Након освећења новог иконостаса и нових икона, епископ Арсеније служио је са свештенством свечану литургију. После тога, причестио је заинтересоване вернике који су били спремни за тај чин.

Обраћајући се присутнима, епископ нишки Арсеније је истакао значај вере за очување нашег идентитета.

‒ Вера је она која нас позива сваке недеље, свакога празника да се сабирамо на светој литургији, да исповедамо нашу веру у једнога Бога у тројици, Оца, Сина и Духа светога. Тако и овај храм, ево већ 180 година стоји на овом светом месту и у њему се узноси слава Богу. У оним најтежим временима, када је наш народ робовао под Турцима, ми смо подизали храмове. Нема ниједнога времена које је било нашем народу наклоњено, увек смо били у временима страдања, прогона и управо у тим најтежим тренуцима подизали смо најлепше и највеће светиње – рекао је владика Артемије, честитајући јубилеј и захваљујући се добротворима храма у име Нишке епархије.

KUD Dejan Jovanović Deša
КУД Дејан Јовановић Деша

Добротворима који су помогли да се храм обнови и да добије данашњи изглед додељене су архијерејске грамате. Ова признања добили су Мила Нешковић – Буцоли из Нозрине, Ненад Младеновић, Сава Костадиновић, Љубиша Стојановић, Драган и Саша Стоиљковић из Тешице, као и Скупштина општине Алексинац, Месна заједница Тешица, Драгољуб Јанковић из Ниша и Велибор Јанковић из Тешице.

Hor Sveti Nikola
Црквени хор “Свети Никола”

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 4 =