Vinarija Džervin

Вина из Џервина

Када су на касноантичком локалитету Timacum minus, у Равни, непосредно поред Књажевца, археолози пронашли кип Диониса, бога вина старих Римљана, био је то доказ да виноградарство и производња вина у књажевачком крају постоје од давних времена. Још у записима античких писаца трећег и четвртог века Књажевац се помиње као виногорје.
У Књажевцу је 1927. године основана виноградарска задруга и сазидан задружни подрум капацитета око 50 тона грожђа, био је то почетак стварања будућег гиганта у производњи вина.
Умерено континентална клима и преко 300 сунчаних дана у години, погодују виновој лози у овом крају, а поштен однос винара према виноградима и грожђу резултирају врхунским квалитетом у флаши и чаши.

ВИНА
Књажевац је крај неописане лепоте где се преплићу етно мотиви и традиција са касноримским ископинама и споменицима. Вино у Књажевцу је неодвојиво од историје и традиције као и садашњости овога подручја. Књажевачко виногорје припада Тимочком реону и налази се у сливу реке Тимок и њених притока.
У нашим виноградима заступљене су беле сорте Италијански Ризлинг, Рајнски Ризлинг, Совињон Блан, а од црвених сорти Франковка, Каберне Совињон, Мерло, Пино Ноар и Мускат Хамбург.

ДУБРАВКА
Суво бело вино
Садржај алкохола:
12% вол.
Година бербе:
2015

Сорта:
Италијански ризлинг 70%, Рајнски ризлинг 30%
Забелешка винара:
Наш први винар 1927. направи купажу Рајнског Ризлинга и Италијанског Ризлинга и утка у њу лепоту и занос једне Дубравке. Инспирацију, за воћни и цветни мирис који се претвара у свежину питког вина које побуђује чула, нашао је на њеним уснама.

Слагање с храном:
Прилагођеност бројним јелима, као што су хладна предјела, шунка, све врсте јела од белог меса, роштиљ и слатководна племенита риба, чине га незамењивим вином у свакој прилици.

Служи се расхлађено на температури 9-11° Ц

РОЗЕ РОМАНСА
Суво розе вино

Садржај алкохола:
12% вол.

Година бербе:
2015

Сорта:
Пинот Ноар 30%, Мускат Хамбург 70%

Забелешка винара:
Купажа Мускат Хамбурга и Пино Ноара, са сунцем окупаних винограда, воћног мириса и освежавајућег укуса. Хармонично и питко вино, оставља заносан и заводљив укус на уснама.

Слагање с храном:
Служи се као аперитив, а одлично прати пролећне и летње лагане салате, разна предјела, рибу, сува меса и јела са роштиља.

Служи се расхлађено на температури 10-12° Ц

ДЕСПОТ ЦРВЕНИ

Суво црвено вино

Садржај алкохола:
12% вол.

Година бербе:
2015

Сорта:
Франковка 70%, Мерло 30%

Забелешка винара:
Деспот међу винима, име добио по нашем првом винару. У купажу Франковке и Мерлоа удахнуо је мирис шумског воћа, црвену боју рубина и снагу храстовине из које црпи меке и топле танине.

Слагање с храном:
Идеалан је пратилац јела од дивљачи, јела од црвеног и димљеног меса, јела са пикантним сосевима и зрелих сирева, а лепо ће пријати и уз роштиљ и јачу морску рибу.

Служи се расхлађено на температури 15-17° Ц

Саша Пауновић
065 37000 99
037 44 99 45

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =