контејнер

Викенд-вандали на делу: коме сметају контејнери?

Да је викенд време када најчешће страдају канте за смеће потврђује и недавни догађај у селу Трњане на раскрсници према Јаковљу. У понедељак ујутру пролазнике је дочекала ружна слика, преврнути контејнер који је био препун смећа и око њега разбацано ђубре. Нажалост, ова слика је непромењена и данас и ако се у овом селу обележава велики верски празник Света Петка.

Стиче се утисак да нашој немарности и бахатости нема краја. Било да су ноћни хулигани или неопрезан возач преврнули контејнер, недопустиво је да никог није брига ко је то учинио, а још више да он не буде подигнут и враћен у првобитно стање.

Неоспорна је чињеница да је постављање контејнера у сеоским срединама смањило број дивљих депонија, али је и истина да су контејнери, нарочито викендом, на мети неодговорних грађана. За сада такви инциденти углавном пролазе некажњено, а једини губитници су сами грађани који су путем Фонда за заштиту животне средине финансирали њихову набавку. Ови контејнери су често и препуни, па неки од грађана постављају питање да ли су на селу погоднији метални од пластичних контејнера и да ли је неко извршио анализу отпада који се ствара у руралним срединама, пре него што је одлучено о куповини посуда. За сада нама, којима смета нееколошко понашање појединаца, остаје само да апелујемо на друге да се одговорније понашају према имовини која свима нама служи.

 

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − five =