Kosovsko pomoravlje

Вече стваралаца из Косовског Поморавља

Синоћ, друге вечери „Културног лета”, алексиначкој публици у амфитетатру испред библиотеке, представили су се гости из српских општина Косовског Поморавља.Удружење жена „Моравски бисер” из Партеша на свом штанду je представило слатке и слане производе, ручне радове, народну ношњу и накит. Свој штанд имало је и алексиначко Удружење „Радиност”.

Удружење „Моравски бисер” формирано је 2014. године са циљем очувања културне баштине, традиције и идентитета. Удружење тренутно има преко 50 чланица, сарађује са великим бројем сличних удружења и редовно учествује на етно приредбама у многим градовима Србије. Пре три године учествовали су на манифестацији у руском граду Вологда.

‒ Наше удружење већ неколико година организује Етно фест ‘Главичица’ на археолошком локалитету Главичица у селу Доња Будрига где се налазе и остаци цркве Христа Спаса из 14. века. Уз помоћ амбасаде Шведске конзервирани су темељи а поред њих подигнута је зграда Туристичког центра ‘Визитаторијум’. Ту се сваке године на Ускрс одржава Етно фест са концертом народних песама и игара, ликовном колонијом и изложбом хране – рекла нам је Верица Милошевић из Удружења „Моравски бисер”.

Kosovsko pomoravlje

Дивно вече нашим најмлађим суграђанима приредили су глумци Дома културе „Радомир Поповић” Косовска Каменица-Ранилуг и Српског позоришта Гњилане, представом „Дугоња, Трбоња и Видоња”. Представу по мотивима текста Младена Широле, режирали су Саша Стојановић и Цветко Станојевић. Реч је о о још једној причи о добру и злу чији су јунаци добра вила, зла вештица, краљ и остали ликови који су неопходни да се дочара бајка са обавезном поуком.

Дружење са ствараоцима из јужне српске покрајине завршено је концертом Културно-уметничког друштва „Симонида” из Ранилуга на коме су се представили играма и песмама из Косовског Поморавља.

Kosovsko pomoravlje

Од кореографа Милорада Стоилковића сазнајемо да је КУД „Симонида” основано 2012. године. Тренутно броји 70-так чланова распоређених у три играчке групе, има свој оркестар и женску певачку групу. Друштво је наступало широм Косова и Метохије, у Србији, Македонији и Републици Српској.

Иначе, сарадњу са културним посленицима из ових косовских места успоставио је „Театар 91” који редовно гостује у Косовском Поморављу, а нема сумње да ће се у културну размену укључити и Градско културно-уметничко друштво „Алексинац”.

Kosovsko pomoravlje

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 10 =