Prosavus

Вече српско – словеначког пријатељства

Велика сцена Дома културе у Алексинцу у петак навече импозантно је изгледала када су се на њој појавила два алексиначка и један словеначки хор. Чланови ових трију ансамбала заједничким снагама отпевали су неколико нумера међу којима је било и Мокрањчевих дела. Публика је одушевљено поздравила овакав наступ домаћих хорова „Шуматоваца” и „Певнице”, као и гостујућег „Просавуса”.

Сви учесници овог врсног спектакла били су презадовољни наступом, што је потврдила и Марија Зовко, диригент Мешовитог хора „Шуматовац”.

Hor Šumatovac
Мешовити хор “Шуматовац”

‒ Заједничко певање је било за памћење, сваки пут када имамо прилику да певамо са неким другим хором то је заиста уживање и за певаче и за диригенте јер размењујемо искуства. Онда се та радост музицирања шири, што нас је више онда је лепши и пунији звук, а то прија сваком, и диригенту и певачима када је ансамбл већи ‒ каже Зовко.

Hor Prosavus
Мешовити хор “Просавус”

Мешовити хор „Просавус” окупља певаче из целог региона Засавје и наставља традицију бројних локалних ансамбала који су кроз више деценија радили у овом делу Словеније. Хор окупља око 40-ак чланова из Загорја об Сави, Трбовља и Храсника. Наша саговорница је изразила дивљење слогом и умећем ове дружине.

‒ Ја се дивим овом хору, одличан је, поседује чист звук, програм је разноврстан, од оних ренесансних до савремених, популарних композиција. За сваку похвалу је што су људи из три града успели да се споје и да направе један квалитетан и репрезентативан ансамбл од четрдесетак људи, што је за нас појам ‒ каже диригентица Марија Зовко и додаје да би и ми требало да следимо такву праксу. 

Pevnica
Хор “Певница”

Мала сенка на овај прелепи догађај можда је пала због публике. Била је малобројна, али је било приметно да је добар познавалац хорске музике и да зна на прави начин да награди извођаче. То су нам признали и сами учесници. У наставку вечери у Дому омладине, уз пригодан коктел, настављено је дружење хорова уз безброј популарних песама, како српских, тако и словеначких. Очито да ови хорови имају шта да покажу у музичком смислу, али и у ширењу културе средина из којих долазе, па је за очекивање да их још који пут, било у Алексинцу или на другим местима, сусретнемо на заједничком наступу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − eleven =