Zdravice

Вече посвећено аутору песме „Стани, стани Ибар водо”

У оквиру Вечери српске музике, здравице и ћирилице, која је одржана синоћ у Дому омладине представљене су две књиге, „Тако је живео и стварао Драгиша Недовић” и „Здрав Србине, мој поносу”.

О књизи посвећеној, аутору песама „Стани, стани Ибар водо”, „Лепе ли су нано Гружанке девојке”, „У лијепом старом граду Вишеграду”, Драгиши Недовићу говорио је аутор књиге професор доктор Драган Батавељић.

Bataveljić Он је био заборављен скоро пола века, али дошло је до тога да се праве вредности цене и ми смо у Удружењу ‘Крагујевац-концерт’ одлучили 99. да се организује једнодневни концерт, манифестација Дани Драгише Недовића. То је врло брзо прерасло у фестивал и тај фестивал се одржава сваке године у Крагујевцу – каже професор Батавељић и додаје да ће се ове године дан пре фестивала, односно 2. маја одржати округли сто на коме ће о Недовићевом стваралаштву говорити истакнути етномузиколози, професори музичких академија и вокални солисти.

Драгиша је имао осморо браће и сестара и били су веома сиромашни. Рођен је у Крагујевцу, али био је југословенски текстописац. Његово дело је било права поезија. Сарађивао је са најпознатијим солистима и композиторима, попут Миодрага Тодоровића Крњевца, Нестора Габрића, Сафета Исовића и многих других. Многе песме написао је у Далмацији, између осталих и чувену „Кад си била мала Маре – говори аутор књиге посвећене Драгиши Недовићу.

Dragiša Simić Алексинчанима је синоћ представљена и занимљива збирка здравица, беседа и песама о којој је говорио приређивач Драгиша Симић.

У књизи има негде око 70 аутора и мање познатих, али и чувених попут Добрице Ерића, Љубивоја Ршумовића, Владислава Петковића Диса и Лазе Костића. Смештене су у девет поглавља здравице, беседе, патриотске, песме посвећене Косову и Метохији, љубавне песме, шаљиве, тако да има за све укусе – објашњава Симић.

 

У програму су учествовали и чланови КУД-а „Младост” из Житковца и етно-група „Лазарице“ из Крушевца.

Lazarice

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + 7 =