Portert Vide Ognjenović

Вече Виде Огњеновић

Последње вечери Фестивала ПИП, у оквиру пратећег програма, одржана је трибина посвећена књижевници и редитељки Види Огњеновић. На трибини је говорио директор Стеријиног позорја, др Мирослав Мики Радоњић који је докторирао на новосадском Филозофском факултету са дисертацијом „Драмски опус Виде Огњеновић у контексту савремене српске драматургије и књижевне традиције”.

dr Miroslav Miki Radonjić
др Мирослав Мики Радоњић

Оно што је мене понукало да се бавим овом темом, да озбиљније читам драме Виде Огњеновић јесте реченица Мирјане Миочиновић која је почетком деведесетих година за драмски опус Виде Огњеновић рекла да је то апартна појава у целокупној српској драмској књижевности – рекао је Мирослав Радоњић и додао, да је његов рад подељен у три органски повезане целине: „Савремена српска драма”, „Драмски опус Виде Огњеновић” и „Књижевна традиција као креативна инспирација”.

Радоњић је нагласио да Виду Огњеновић историја и национална прошлост не занимају сами по себи. Превазилажењем оквира локалне митологије и друштвено-историјских околности и развијањем сопствених мисли, идеја и преокупација о елементарним питањима људског друштва и егзистенције, ауторка је и стекла атрибут изузетне појаве у савременој српској драми.

Vida Ognjenović
Вида Огњеновић

Жао ми је сваког драмског писца који нема оваквог тумача, јер он очигледно о мом делу зна много више од мене – рекла је на крају трибине Вида Огњеновић и истакла да са нестрпљењем очекује да се Радоњићева дисертација ускоро објави као књига да би, како је рекла, „сазнала нешто о себи”.

Вида Огњеновић је на управо завршеном Фестивалу ПИП добила специјалну Повељу за допринос савремној српској драми.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =