Portert Vide Ognjenović

Veče Vide Ognjenović

Poslednje večeri Festivala PIP, u okviru pratećeg programa, održana je tribina posvećena književnici i rediteljki Vidi Ognjenović. Na tribini je govorio direktor Sterijinog pozorja, dr Miroslav Miki Radonjić koji je doktorirao na novosadskom Filozofskom fakultetu sa disertacijom „Dramski opus Vide Ognjenović u kontekstu savremene srpske dramaturgije i književne tradicije”.

dr Miroslav Miki Radonjić
dr Miroslav Miki Radonjić

Ono što je mene ponukalo da se bavim ovom temom, da ozbiljnije čitam drame Vide Ognjenović jeste rečenica Mirjane Miočinović koja je početkom devedesetih godina za dramski opus Vide Ognjenović rekla da je to apartna pojava u celokupnoj srpskoj dramskoj književnosti – rekao je Miroslav Radonjić i dodao, da je njegov rad podeljen u tri organski povezane celine: „Savremena srpska drama”, „Dramski opus Vide Ognjenović” i „Književna tradicija kao kreativna inspiracija”.

Radonjić je naglasio da Vidu Ognjenović istorija i nacionalna prošlost ne zanimaju sami po sebi. Prevazilaženjem okvira lokalne mitologije i društveno-istorijskih okolnosti i razvijanjem sopstvenih misli, ideja i preokupacija o elementarnim pitanjima ljudskog društva i egzistencije, autorka je i stekla atribut izuzetne pojave u savremenoj srpskoj drami.

Vida Ognjenović
Vida Ognjenović

Žao mi je svakog dramskog pisca koji nema ovakvog tumača, jer on očigledno o mom delu zna mnogo više od mene – rekla je na kraju tribine Vida Ognjenović i istakla da sa nestrpljenjem očekuje da se Radonjićeva disertacija uskoro objavi kao knjiga da bi, kako je rekla, „saznala nešto o sebi”.

Vida Ognjenović je na upravo završenom Festivalu PIP dobila specijalnu Povelju za doprinos savremnoj srpskoj drami.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × two =