Вечерас почињу „Дани алексиначке културе”; Прикупљање прилога за Романа и Николину

Наступом Алексиначког мешовитог хора „Шуматовац”, вечерас ће бити отворени Дани алексиначке културе, који ће трајати до понедељка 24. септембра. Концерт ће бити одржан на платоу испред библиотеке са почетком у 20 сати.

‒ Публика ће имати прилику да чује композиције алексиначких аутора Јовице Гавриловића и Срећка Страха, али и Стевана Стојановића Мокрањца, Даринке Матић Маровић, Ивана Марковића, Душана Покрајчића и других. Изводићемо композиције које смо недавно изводили на Мајским музичким свечаностима у Републици Српској, када је хор у категорији духовне музике освојио златну медаљу и прву награду, а другу награду и сребрну медаљу у категорији световне музике – поручује председница хора Слађана Марковић и додаје да је Алексиначки мешовити хор Шуматовац, као један од најстаријих хорова у Србији и најуспешнијих у Алексинцу, прави представник алексиначке културе.

Поред српских песама, на отварању Дана алексиначке културе чуће се и композиције других балканских земаља, Македоније, Црне Горе и Грчке. Неке од ових композиција хор је извео на недавном гостовању у грчком граду Лавриу, где је боравио поводом десетогодишњице српско-грчког пријатељства, односно побратимства Алексинца и Лавриа.

Паралелно са промовисањем алексиначке културе, целокупна манифестација имаће и хуманитарни карактер. Током седмодневнних културних дешавања, у холу Дома културе биће постављена кутија за прикупљање новчаних прилога намењених лечењу наших суграђана, Николине Тасковић и Романа Шаренца.

„Дани алексиначке културе” настављају се сутра, када ће бити уприличено вече сећања на Дејана Јовановића Црног. Ово вече по традицији ће приредити Ангус и приајтељи, а почетак је у 21 сат.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + twenty =