Veliki jubilej aleksinačkih lovaca

Veliki jubilej, 120 godina postojanja Lovačkog udruženja „Deligrad” i isto toliko godina organizovanog lovstva na teritoriji aleksinačke opštine obeležen je u subotu 20. oktobra.

Svečana akademija bila je prilika na još jedno podsećanje da je lovačko udruženje u Aleksincu formirano 14. jula 1898. godine a da je najstariji lovac koji se pominje u istorijskim spisima bio Milivoje Prendić čije se ime vezuje i za pokretanje kinologije u ovim krajevima. Zabeleženo je i da su među zaslužnim ličnostima za početak organizovanog lovstva bili i profesor Mladen Knez Milojković, načelnik Aleksinačkog okruga i prvi predsednik udruženja Vitomir Trivunac, profesor Učiteljske škole u Aleksincu Tihomir Đorđević, dr Josif Bucek.

Bratislav Živadinović, predsednik LU „Deligrad“

Aleksinačke lovce i predstavnike lovačkih udruženja iz Niša, Sokobanje, Gadžinog Hana, Ražnja, Svrljiga, Merošine, Žitkovca, Vitoševca, Doljevca, Bele Palanke, Leskovca, Pirota i Šumarske škole iz Kraljeva, pozdravili su predsednik LU „Deligrad“ Bratislav Živadinović i predsednik Lovačkog saveza Jugistočne Srbije Zoran Aleksić, a svojim kolegama „dobar pogled” u ime lovaca iz Vipave i Ajdovščine poželeo je i istaknuti lovni radnik iz Slovenije, Saksida Kazimir.

Povodom značajne godišnjice, 18 lovaca koji su svojim aktivnostima doprineli razvoju i unapređenju lovstva na teritoriji opštine Aleksinac nagrađeno je ordenima Lovačkog saveza Srbije. Dodeljeno je 10 bronzanih, osam srebrnih i dva zlatna lovačka ordena. Među bronzanim lovcima su Jovica Radisavljević (Draževac), Golub Golubović (Lipovac), Negovan Tasić (Katun), Dragiša Petrović (Prekonozi), Ivica Dimitrijević (Glogovica), Marko Petković (Aleksinac), Miroslav Mijailović (Mozgovo), Dejan Jovanović (Vakup), Prvoslav Stanković (Bobovište) i Miroljub Miljković iz Bovna. Srebrno odlikovanje Lovačkog saveza Srbije dobili su Đorđević Miodrag (Stanci), Zoran Petković (Draževac), Slavoljub Rakočević (Aleksinac), Miroslav Đorđević (Aleksinac), Saša Božinović (Subotinac) i Dejan Jović iz Aleksinca.

Zlatnim ordenima nagrađeni su Slobodan Živić iz Lipovca i Radomir Filipović iz Aleksinca. Plaketa za lovačke zasluge uručena je Vatrogasno spasilačkom odeljenju Aleksinac, a predsednik Lovačkog saveza Jugistočne Srbije Zoran Aleksić uručio je „Zlatnu jarebicu” predsedniku aleksinačkih lovaca Bratislavu Živadinoviću.

 

Ovom prilikom dodeljen je i veliki broj zahvalnica pojedincima i organizacijama.

Fotografije sa ove svečane akademije možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − seventeen =