V - Naslovna

Vašar u znaku priprema za školu

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik Uspenje Presvete Bogorodice, ili Veliku Gospojinu – Gospođindan. Ovaj praznik poznat je kao praznik majki i dece. Njime se završava dvonedeljni Gospođinski post, jedan od četiri velika (višednevna) posta u Pravoslavnoj Crkvi.

Danas, na ovaj praznik, u Aleksincu je vašar, a kao i ranijih godina tezge su postavljene u ulici Vojske Jugoslavije pored Moravice. Tokom održavanja vašara, deonica od takozvane Kožare do raskrsnice sa Ustaničkom biće zatvorena za saobraćaj do večeras u 21 sat.

Kao što tradicija nalaže, na tezgama se pre svega nalaze školski pribori i garderoba za decu. Ovo je jedinstvena prilika da roditelji, po koliko-toliko pristupačnim cenama, obezbede svoje mališane za početak nove školske godine koja počinje naredne sedmice. Međutim, i pored obilja artikala za najmlađe, kako ovaj vašar pada neposredno pre početka jeseni, ni ovog puta nije izostala ponuda svih onih pomagala za pripremanje zimnice.

Ni sladokusci sa današnjeg vašara neće otići praznih ruku. Na par mesta nalaze se tezge sa ručno pravljenim bombonama i liciderskim srcima. Kada je reč o ručnim radovima, na današenjem vašaru mogu da se kupe drvena burad, pletene baštenske garniture, a i ukrasi od drveta za dvorišta.

Nakon ovog, svi oni koji nisu stigli da nabave nešto od današnje ponude, mogu to učiniti na narednom aleksinačkom vašaru kroz dva meseca, 27. oktobra, poslednjem u ovoj godini.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + 17 =